Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Slechte adem kan in de genen zitten

Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst ontdekt dat een slechte adem ook door een genetisch defect veroorzaakt kan worden. Het gaat om het gen SELENBP1.

Mensen die een foutje in dit gen hebben, missen het eiwit dat de geur vermindert. Al eerder werd onderzoek gedaan naar de oorzaak van slechte adem. Onderzoekers vonden een aantal zwavelverbindingen, waaronder het stinkende methaanthiol. “Methaanthiol wordt in grote hoeveelheden in de darm geproduceerd en kan ook uit voeding afkomstig zijn. Het proces waarmee het lichaam deze stof onschadelijk maakt, was onbekend. We zaten op dat moment vast”, zegt Ron Wevers, hoogleraar erfelijke stofwisselingsziekten aan Radboudumc.

Via de bloedbaan komt methaanthiol in de longen en wordt het uitgeademd. Nadat het gen SELENBP1 ontdekt was, zijn Ron Wevers en zijn collega’s verder gaan onderzoeken. Het gen lijkt namelijk op een bacterie die in het riool zorgt voor omzetting van methaanthiol. “Nu bekend was dat er een menselijke variant bestaat van het eiwit dat zwavelverbindingen omzet, bekeken wij ook het DNA van deze patiënten. Ze bleken inderdaad allemaal mutaties in het gen te hebben”, aldus Ron Wevers. Verder onderzoek zal zich richten op het ontwikkelen van een mogelijke therapie tegen een slechte adem.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren