Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Slangengif tegen bloedingen

Slangengif lijkt niet iets dat in de gezondheidszorg thuishoort. Daar denken onderzoekers van het LUMC anders over.

Een eiwit uit het slangengif vormde de inspiratie om een middel te ontwikkelen dat de werking van bloedverdunners kan opheffen.
Veel mensen slikken bloedverdunners, bijvoorbeeld om trombose te voorkomen. Deze bloedverdunners kunnen een probleem veroorzaken wanneer iemand een bloeding krijgt. Dan is het moeilijk om het bloeden te stoppen. Wanneer iemand acuut moet worden geopereerd, moeten artsen eerst wachten totdat de bloedverdunners uitgewerkt zijn. Om dit probleem op te lossen, haalden de onderzoekers van het LUMC inspiratie uit de giftigste slang ter wereld: de Australische bruine slang. “We wisten dat de slang zijn prooi doodt door grote bloedstolsels te veroorzaken. Maar het eiwit in het slangengif dat dit doet, ziet er anders uit dan dat van de mens”, vertelt Mettine Bos. Door het eiwit zo te veranderen dat het geschikt is voor mensen zijn ze dichtbij een oplossing.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren