Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De olympische genen van Kjeld Nuis

Het is oma Truus Nuis die de regerend wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter de basisvaardigheden van het schaatsen heeft geleerd. Kleinzoon Kjeld was drie jaar toen hij met open mond naar Rintje Ritsma keek op tv. “’Oma, dat wil ik ook’, zei hij. En hop, daar gingen we, schuivend door de woonkamer, van links naar rechts, alsof we aan het schaatsen waren.”

Als Kjeld een paar jaar later eerste wordt bij een schaatswedstrijd van school, laat hij zijn fantasie de vrije loop. Oma Truus: “Kjeld had Rintje Ritsma zien juichen in een kolkend Thialf en ging er bij de prijsuitreiking precies zo bij staan. Met zijn armen in de lucht ging hij er helemaal in op. Er stonden echter maar dertig ouders…”

Vaders trainingsschema
Als Kjeld veertien wordt, krijgt hij de eerste teleurstellingen te verwerken in het schaatsen. Hij wordt de selectie uitgezet. Vader Roland: “Toen hebben we wel even een gesprek gevoerd met Kjeld: wat wil je? Hij wilde toch graag door met schaatsen. Net als mijn eigen vader ben ik sportleraar, dus ik heb de trainers bij elkaar geroepen en een trainingsplan gemaakt. Een jaar later was hij weer opgenomen in de schaatsselectie en hoefde daarna nooit meer weg.”

Sowieso trots
Moeder Brigitta: “Toen Kjeld zich in 2014 niet plaatste voor de Spelen in Sotsji was dat een grote teleurstelling. Het was voor ons als ouders best lastig hem op te vangen. En ook wij waren er een tijd goed ziek van. Maar dat lieten we niet aan Kjeld merken. De afgelopen anderhalf jaar zijn we flink in de watten gelegd met de sportieve prestaties van onze zoon. We hebben dan ook tegen Kjeld gezegd dat we in Korea vooral gaan genieten en al ontzettend trots zijn dat hij olympiër is!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren