Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Graven in een schatkamer

Heeft u ‘m nog op zolder liggen: zo’n camera voor 8- of 16mm-films en talloze dozen en blikjes met opschriften als ‘verjaardag Dirk (3)’ of ‘vakantie Spanje 1961’? Was (of bent) u een van die vele duizenden amateurfilmers die ons land rijk is? Met elkaar hebben ze vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw duizenden uren filmmateriaal geproduceerd, die bij elkaar het verhaal van ons land in de twintigste eeuw vertellen. Uit al dat materiaal is met waar monnikenwerk een unieke documentaireserie samengesteld, die MAX op zes woensdag­avonden uitzendt (vanaf 7 februari om 21.25 uur op NPO 2): ‘Nederland op film’.

De presentatie is in handen van cabaretier Richard Groenendijk. De amateurbeelden vormen iedere aflevering een nieuw thema: ‘Feest!’, ‘Hollandse huishoudens’, ‘Vakantie!’, ‘Verenigingsleven’, ‘Werk’ en ‘Hollandse helden’. Zo zien we een bruiloft uit de jaren 30 en is te zien hoe men vroeger op vakantie ging. Unieke beelden van het dagelijkse leven van onze (groot)ouders met een intieme en bijzondere sfeer. Ook de makers en de mensen die op de beelden te zien zijn, komen aan het woord. Zo vormt ‘Nederland op film’ een prachtig document met een bijzondere historische waarde. Van harte aanbevolen!

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers van MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren