Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Vrouwen gevoeliger voor pijn

Vrouwen zijn gevoeliger voor pijn dan mannen, dat blijkt uit het ‘Groot Nationaal Onderzoek naar Pijn’ van het Radboudumc. Pijnspecialist Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson deden een grootschalig onderzoek naar pijn.

Een van de belangrijkste vragen was of er een verschil is tussen mannen en vrouwen in pijnbeleving. Steegers: “Mensen denken altijd dat mannen pijngevoeliger zijn. Maar dat is niet zo. Vrouwen blijken gevoeliger voor pijn dan mannen.” Er deden meer dan 9.000 mensen mee aan haar onderzoek. Rugpijn was verreweg de meest voorkomende pijnklacht.

Opmerkelijk is dat het kijken naar een pijnlijke film, zoals van een sporter die zijn been breekt, mensen minder pijngevoelig maakt. Dit geldt vooral voor vrouwen. Ook sporten vermindert vooral bij vrouwen de pijngevoeligheid. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren