Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Opa’s en oma’s, toen en nu

Hedendaagse grootouders zijn nauwelijks te vergelijken met de opa’s en oma’s uit de tijd waarin wij zelf jong waren. Oude dames in bloemetjesjurken of strenge, sigaren rokende opa’s die je alleen zag tijdens een zondags bezoekje, bestaan niet meer. Tegenwoordig maken grootouders écht deel uit van het leven van hun kleinkinderen.

Ga jij maar achter zitten, aan de tafel. Tekenen.” Dat waren de orders van mijn eigen oma als wij op zondagochtend, vaste prik, met de familie op visite kwamen. Tja, daar zat ik dan. Met mijn broer, zus en de andere neefjes en nichtjes, verbannen naar de achterkamer. En dat terwijl ik a. niet van tekenen hield en b. heel graag álles wilde horen wat er in de voorkamer door de ‘grote mensen’ werd besproken. Maar als kleinkind telde je in mijn kindertijd nauwelijks mee. Bij mijn eigen ouders – opa en oma van zes kleinzoons en twee kleindochters – is dat totaal anders. Zij leven mee met alles wat er rond onze nazaten gebeurt. In goede en slechte tijden. Ze hebben met alle kleinkinderen een intensief contact en een nauwe band. Opa en oma branden een kaarsje bij een tentamen, de kleinkinderen komen op bezoek, bellen, appen en mailen. Tot groot wederzijds genoegen.

Ellen (63): “Ik ben anders als oma dan ik als moeder was. Het is mijn dagelijkse ding niet meer. Mijn zoon ging op in wat wij elke dag en nacht deden. Daar maakte je geen aparte plannen voor. Voor de kleinkinderen wel. Daar houd ik rekening mee.”

Rust en stabiliteit
Grootouders van nu hebben te maken met zaken die generaties terug vrijwel niet bestonden. Denk aan scheidingen, drugsgebruik, wonen in het buitenland, tweede leg, ga zo maar door. En vaak lijkt het of ze relaxter met al die dingen kunnen omgaan. Door hun levenservaring? Als het in het gezin met de ouders van de kleinkinderen ‘s goed dondert, zorgen zij voor stabiliteit. Zij kunnen relativeren, dingen loslaten. Ze weten dat je het moet doen met wat het leven je heeft gebracht, met wie je bent geworden, met de keuzes die je hebt gemaakt. En grootouders kunnen genieten, brengen rust: vaak een enorm contrast met het leven dat die kleinkinderen thuis ervaren.

Henny Huisman: “Ik denk dat je nog meer van je kleinkinderen houdt dan van je kinderen. Je zit in een andere periode. De sterfelijkheid komt in zicht.”

Onbetaalde oppas
Papa’s en mama’s anno 2018 hebben het altijd druk. Geen wonder, want die werken allebei. Dat vrouwen massaal de arbeidsmarkt hebben betreden, vormt wellicht ook de basis voor de grootste verandering in de relatie tussen grootouders en kleinkinderen. Grootouders van nu zijn maar al te vaak – onbetaalde – oppas. Ze hebben de kleinkinderen dan helemaal voor zichzelf, zonder ouders die zich ermee bemoeien. Vaak tot grote tevredenheid van iedereen, soms ook zorgt dat voor frictie. Zeker als de grootouders vrijwel elke dag voor de opvang opdraaien en het niet meer ‘fijn oppassen’ is, maar een zware verplichting, als oma plaatsvervangend moet gaan opvoeden. Zolang het tot één dag per week beperkt blijft, je het fysiek nog kunt opbrengen en je als grootouder de regie houdt, gaat het gelukkig meestal wel goed.

Gerard (77) heeft jarenlang op de vijf kinderen van zijn dochter gepast: “Ik ben een tevreden man, maar maak me grote zorgen voor die kinderen, want de hele wereld staat in brand. Of zie ik dat verkeerd? Ik hoop het maar…”

Onvoorwaardelijke liefde Natuurlijk brengen
grootouders meer mee dan alleen maar makkelijke opvang. Ze stellen niet voortdurend eisen aan hun kleinkinderen, accepteren ze zoals ze zijn. Ze nemen de tijd om spelletjes te doen of voor te lezen. Ze vinden het fijn om hun kleinkinderen iets ‘mee’ te geven. En ze trekken erop uit, want ze zijn vaak superfit! Wat ze ook doen: het is allemaal gebaseerd op liefde. Want ongeacht hun afkomst en sociale klasse zijn bijna alle opa’s en oma’s stapelgek op hun kleinkinderen.

boek ‘Oma & Opa 2.0’
In het boek ‘Oma en opa 2.0’ van Yolande de Best worden openhartige en aansprekende verhalen verteld over de meest uiteenlopende grootouders. Alle opa’s en oma’s hebben één ding gemeenschappelijk: ze houden zielsveel van hun kleinkind. Wilt u dit boek winnen? Doe dan mee met de actie!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren