Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

GROEN-TIP van Krijn: Appels en peren snoeien

Het snoeien van vruchtbomen is een belangrijk, maar moeilijk onderdeel van de fruitteelt in eigen tuin. Als u totaal geen ervaring daarmee heeft, kunt u misschien beter een vakman inschakelen.

Laten we een vruchtboom op natuurlijke wijze groeien, dan krijgen we binnen enkele jaren een dichte bos takken zonder vorm. Het gevolg is dan, dat de opbrengst zeer onregelmatig zal zijn en dat willen we niet. De eerste drie of vier jaren moet er vooral op vorm gesnoeid worden. Daarna moet men onderhoudsnoei doen. Om zelf te snoeien nu enkele tips.

Al het opschot uit de grond en op de stam jaarlijks verwijderen. Als takken elkaar raken (schuurtakken), moet u de slechtste verwijderen. Ook altijd het dode hout weghalen. Waterloten, deze groeien boven in de boom loodrecht omhoog, altijd wegknippen. Daarna de boom open snoeien, zodat er zon en licht in het hart van de boom kan komen. Een oud gezegde is, dat je daarna een pet door de boom moet kunnen gooien.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren