Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Slimme neus ruikt longziekte

Het onderzoek liep al enkele jaren, maar dit jaar kwamen de resultaten naar buiten: een elektronische ‘neus’ kan op basis van uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft.

Bovendien kan bij longkankerpatiënten voorspeld worden of dure immunotherapie aanslaat. Bij longklachten is het stellen van de juiste diagnose lastig en tijdrovend. Het starten van de juiste behandeling duurt daardoor vaak relatief lang. Dit is niet alleen nadelig voor mensen met longkanker, maar ook voor mensen met astma en COPD.

Bij een ontsteking, infectie of longtumor bevat de uitgeademde lucht specifieke stoffen die de SpiroNose, zoals het apparaat heet, binnen een minuut detecteert. De verwachting is dat binnen vijf jaar de eerste ‘slimme neuzen’ in huisartsenpraktijken gebruikt worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren