Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

robot chirurg rukt op

In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis werd de 2.000ste prostaatoperatie met een robot verricht. De operatierobot is anno 2017 niet meer weg te denken uit de OK.

Toch zeggen deskundigen dat we nog maar aan het begin staan. De techniek wordt nu nog vooral toegepast bij prostaat-, nier- en blaaskanker, in de gynaecologie en bij buikchirurgie. Het aantal toepassingen breidt snel uit. Een robotingreep is veel nauwkeuriger, dat heeft onder meer als voordeel dat een patiënt minder bloed verliest. Bij een robotoperatie bestuurt de chirurg twee robotarmen met een joystick, pedalen en een camera.

In het Belgische Melle werd dit jaar begonnen met de bouw van een nieuw trainingscentrum. Jaarlijks kunnen hier 2.500 artsen hun certificaat robotchirurgie behalen. Initiatiefnemer is uroloog Alex Mottrie, die nu al chirurgen van over de hele wereld opleidt. Voor wie denkt dat een robot het werk van een chirurg volledig overneemt: je kunt aan de beste piano ter wereld zitten, maar als je niet weet hoe hem te bespelen, breng je alleen valse klanken voort.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren