Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

‘Gifei’ framewoord van het jaar

Denkt u er nog weleens aan terug als u een eitje tikt? Inmiddels eten we weer net zo veel eieren als voor de fipronil-affaire, maar de schade is groot. Volgens een berekening van het Ministerie van Economische Zaken bedraagt de schade 65 tot 75 miljoen euro. Eind juli waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor fipronil, een giftige stof die in eieren werd aangetroffen.

Het schandaal strekte zich uit naar 44 landen. De Tweede Kamer kwam terug van reces. Honderden kippenboerderijen ging op slot, miljoenen kippen werden geruimd en een veelvoud aan eieren werd vernietigd. Fipronril is een bestrijdingsmiddel dat insecten en mijten doodt. Het werd, tegen alle regels in, gebruikt om bloedluizen bij kippen te bestrijden. De WHO beschouwt de stof voor mensen als ‘matig toxisch’. Het kan zweetaanvallen, misselijkheid, duizeligheid, buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. In hoge doses zou fipronil de lever, schildklier en nieren kunnen aantasten.In november werd ‘gifei’ verkozen tot ‘framewoord van het jaar’ tijdens het Nationale Taaldebat. Framewoorden verwoorden kernachtig een complex probleem.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren