Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Nog steeds te veel antibioticagebruik

In vergelijking met Europese collega’s schrijven Nederlandse huisartsen minder antibiotica voor.

Toch blijkt uit onderzoek van het NIVEL en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, dat huisartsen nog steeds te veel antibiotica voorschrijven. Met name bij patiënten met luchtweginfecties wordt er nog vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Dit terwijl daar vaak volgens de Nederlandse richtlijnen voor huisartsen geen aanleiding voor is.

Uit onderzoek blijkt dat een tiende van de patiënten die bij de huisarts komen vraagt om antibiotica. Het onderzoek laat ook zien dat patiënten die vragen om antibiotica dit ook vaker daadwerkelijk krijgen van hun huisarts. Het afwijken van de richtlijn door wel antibiotica te geven, betekent dat de huisarts wel goed aansluit bij de wensen van de patiënt. Dit maakt het voor huisartsen vaak een lastige keuze.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren