Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Het zweefvliegtuig van Hans

Sommige mensen vergelijken zweefvliegen met zeilen, omdat dat ook zonder motor gebeurt, maar dat is een totaal andere ervaring.

Om hoog door de lucht te zweven is heel bijzonder. Het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk en het heeft voor mij een hoog Zen-gehalte. Ik bedoel, je zou in je eentje in die cockpit met dat panoramische breedbeeld perfect kunnen mediteren. Al is dat in een vliegtuig natuurlijk niet aan te raden… Nog een verschil met zeilen: bij zweefvliegen weet je nooit hoe lang je vlucht duurt. Je kan wel binnen vijf minuten beneden staan of langer dan een uur door de lucht zweven.

De kunst is dus om het zo lang mogelijk vol te houden.” Haarlemmer Hans Swellengrebel (54) doet al 37 jaar aan zweefvliegen. “Mijn langste vlucht was er eentje van vijf uur voor mijn brevet, maar toen kreeg ik wel plasnood”, lacht hij. “Van mijn vriendin moest ik ook leren parachutespringen, omdat je in een zweefvliegtuig wel een parachute op je rug mag dragen, maar parachutespringen weer een totaal andere discipline is. Het duurde tot mijn verbazing best even voordat ik uiteindelijk zonder angst kon springen! Maar goed, hopelijk heb ik die chute in mijn zweefvliegtuig nooit nodig.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren