Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Belangrijkste doodsoorzaak vrouwen

Maar liefst 86 procent van de Nederlanders denkt dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak is bij vrouwen, terwijl dit hart- en vaatziekten zijn. Ruim zestig procent denkt dat er meer mannen dan vrouwen sterven aan hart- en vaatziekten, dit is juist andersom.

Ook weet 69 procent niet dat vrouwen meer kans hebben op bijwerkingen van medicatie dan mannen. Dit alles blijkt uit een onderzoek in opdracht van het VUmc. De belangrijkste conclusie: er is weinig kennis over het verschil tussen mannen en vrouwen omtrent hun gezondheid. Interventiecardioloog bij het VUmc dr. Yolande Appelman ziet in haar vak ook dat er kennis ontbreekt over het vrouwelijke hart. “Het is heel herkenbaar dat er veel misverstanden zijn over vrouwen en hart- en vaatziekten.

Ik zie veel jonge vrouwen die na een lange reis door het medisch circuit met soms onduidelijke klachten bij mij komen. Mijn ervaring is dat veel artsen nog onbekend zijn met hoe hart- en vaatziekten bij vrouwen eruit zien. Bij vrouwen gaat het vaak om kleinere bloedvaten in plaats van de kransslagader, zoals bij mannen. Meer onderzoek naar de specifieke werking van hart en vaten bij vrouwen en nieuwe vormen van diagnostiek zijn noodzakelijk en moeten topprioiteit worden!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren