Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik wil mijn vader niet kwijt…

Mijn vader heeft in zijn beginnende alzheimer een verklaring afgegeven voor vrijwillige levensbeëindiging. Hij heeft inmiddels al geruime tijd meer slechte dan goede dagen, maar is altijd in zijn goede tijden vast blijven houden aan die verklaring. Binnenkort zal het dan ook plaatsvinden. Maar ik wil hem niet kwijt, want voor mij zijn die goede dagen nog steeds een houvast. Mijn vraag: ben ik egoïstisch en hoe kan ik hem bijstaan in zijn keuze, terwijl ik het er niet mee eens ben? Ik zie zo op tegen het moment van het definitieve afscheid. Ben er ook bang voor eigenlijk, ben bang dat hij op het laatste moment toch weer een goed moment heeft, waardoor ik hem helemaal niet kan loslaten.
Loes

Ugaat een zware tijd tegemoet, maar de beslissing van uw vader betekent voor hem niet alleen het einde van zijn leven hier op aarde, maar ook het einde van zijn slopende ziekte. Een keuze waar hij nog steeds in zijn spaarzame goede momenten aan vasthoudt. Juist daarom kunt u niet anders dan aanvaarden dat dat is wat hij wil. U bent bang dat hij op het laatste moment nog een goed moment heeft, waardoor u hem niet kunt loslaten. Kunt u zich indenken dat als dat zo zal zijn, hij u nogmaals kan vertellen dat hij echt afscheid wil nemen? Het maakt het extra zwaar voor u, maar dan weet u ook dat hij tot het laatste moment achter zijn keuze staat. Indien hij toch afwezig is en het moment van overgaan breekt aan, houdt u zich dan alstublieft vast aan die momenten van helderheid waarin hij zijn wens steeds maar weer uitsprak. In beide gevallen is loslaten een enorm groot liefdesoffer dat van u wordt gevraagd. Toen er voor mijn moeder geen enkele hoop meer was en zij al in coma lag, wilde ik haar het liefst zo mee naar huis nemen. Zij had mij gevraagd de beslissing te nemen haar leven te laten beëindigen, maar ik kon haar niet loslaten. Dat niet kunnen loslaten heeft haar in mijn ogen extra lang laten lijden en daar heb ik heel lang een schuldgevoel over gehad. Dat gevoel wil ik u besparen. Op bepaalde momenten is het zaak naar onze ouders te luisteren en hen te gehoorzamen, zodat er veel onnodig leed voorkomen wordt. Dit is over niet al te lange tijd voor u zo’n moment, denk ik. Tot dan kan ik u alleen maar adviseren hem vast te houden, te voelen, te ruiken, goed zijn stem te horen en tegen hem te zeggen hoeveel u van hem houdt. Want straks, als uw vader is overgegaan, is ons aardse gevoel van ‘nooit meer’ een begrip dat op dit moment nog niet te bevatten is. Ik hoop dat als zijn overgaan wordt ingezet, u ergens de kracht vandaan haalt om hem bij te staan en hem te vertellen dat hij mag gaan. Zodoende geeft u hem rust en kan hij zich in vertrouwen overgeven aan zijn keuze. Ik weet niet of u gelooft in het feit dat wij allen energieën zijn die ook na het aardse leven nog de mogelijkheid hebben om met aardse mensen te communiceren, maar als dat wel zo is, kunt u een afspraak met uw vader maken. Vraag hem of hij door middel van een bepaald teken straks laat weten dat hij over u waakt. Denk dan aan een vlinder, een veertje of een muntje dat u zomaar op straat vindt. Aan u de keuze. Ik wens u heel veel kracht, liefde en aanvaarding en uw vader een goede hemelvaart.

Myrna Goossen
beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring.

U kunt uw probleem aan Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mailadres myrna@maxmagazine.nl. Per post kan ook: Redactie MAX Magazine, t.a.v. Myrna, Postbus 277, 1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren