Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Buisje bloed vervangt kankeronderzoek

Onderzoekers van het VUmc werken aan een nieuwe manier om kanker op te sporen.

Binnen enkele jaren zal een buisje bloed voldoende zijn om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Met 91 procent zekerheid kan vastgesteld worden of iemand vergevorderde, niet-kleincellige longkanker heeft. Ook kan met een zekerheid van 81 procent longkanker in een vroeg stadium worden vastgesteld.

In de praktijk betekent dit dat patiënten minder vaak biopten en andere onderzoeken moeten ondergaan. Niet-kleincellige longkanker is de meest voorkomende vorm van longkanker. Patiënten hebben hier vaak jaren geen last van en de diagnose wordt vaak pas gesteld als de kanker al is uitgezaaid.

“Dankzij bloedtesten kan niet-kleincellige longkanker in een vroege fase worden opgespoord en behandeld, een fase waarin de overleving van patiënten significant beter is dan wanneer de tumor is uitgezaaid. Nu is dit laatste nog een bekend beeld helaas”, aldus Tom Würdinger, onderzoeker van het Cancer Center Amsterdam. Toekomstige diagnoses van kanker gaan naar verwachting vooral via bloed plaatsvinden. “Het uiteindelijke doel van de opsporing van kanker via lichaamsvloeistof zoals bloed is om alle vormen van kanker met één test te kunnen opsporen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren