Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Wij betalen hun uitvaart niet

Ik las dat je als dochter of zoon de begrafenis van je ouders moet betalen, als ze daar geen geld en verzekering voor hebben. Maar is dat ook zo als je al heel lang geen contact meer met je ouders hebt gehad, dat ook absoluut nooit meer wil en zelfs de erfenis niet wil aanvaarden? 
N.A. Kuijpers

U heeft het goed gelezen; kinderen – of andere bloedverwanten – kunnen niet of nauwelijks onder de uitvaartkosten van hun ouders uitkomen, als ze die zelf niet kunnen betalen. Uiteindelijk is de opdrachtgever van de uitvaart, dus degene die aangeeft dat er iemand overleden is en begraven of gecremeerd moet worden, ook verantwoordelijk voor de kosten. Dat is meestal een kind, dat de kosten kan delen met broers of zusters. Als die niet willen meebetalen, kan het bedrag op de erfenis verhaald worden.

Maar stel dat de kinderen van geen overlijden weten en helemaal niks doen. Dan komt de gemeente in actie, omdat je een stoffelijk overschot natuurlijk niet zomaar kunt negeren. Die zorgt vervolgens voor de uitvaart. Ook de gemeente kan de kosten op de nalatenschap verhalen. Maar als die er niet is, komt de gemeente weer bij de kinderen of andere bloedverwanten terecht om de kosten terug te krijgen. U ziet: er is bijna geen ontkomen aan. Het komt veel vaker voor dan je denkt, dat mensen hun uitvaart niet kunnen betalen en hun kinderen dat ook niet willen, soms met goede reden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren