Abonnementen service: 035 - 2019505

Geen fratsen, ticketprijs moet duidelijk zijn

U herkent het vast wel; bij het online bestellen van concert-, theater-
en festivaltickets komen er tijdens het boekingsproces nog allerlei extra kosten bij. Het kaartje dat eerst zo goedkoop leek, wordt alsmaar duurder. De wet is daar duidelijk over: dit mag niet! Kosten die onvermijdbaar zijn moeten door de aanbieder in de basisprijs worden opgenomen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) draagt online aanbieders op zich te houden aan de regels voor het duidelijk vermelden van prijzen. Tot 1 oktober hebben ze de tijd om ervoor te zorgen dat de prijzen geen verrassingen meer kennen en voldoen aan de geldende regels. Van ‘sluipkosten’ mag dan geen sprake meer zijn. Uiteraard zijn wij benieuwd wat de autoriteit gaat doen als de regels niet worden nageleefd.

Geen verborgen kosten
Sluipkosten zijn de extra kosten die u tijdens het bestelproces tegenkomt. Vooraf bij de eerste prijsvermelding is vaak ondui- delijk wat een kaartje nu precies kost. Alle kosten die u als con- sument moet maken om een kaartje te kopen, moeten in de ticketprijs worden opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld transactiekosten, administratiekosten, service­kosten en printkosten. Als er kosten berekend worden per boeking – dus niet per kaartje – dan moeten deze kosten bij de eerste prijsvermelding ook duidelijk worden vermeld. Meer informatie vindt u op de website www.consuwijzer.nl of bel 088-0707070.

Doorverkopen mag nog
Het doorverkopen van toegangskaarten voor concerten of evenementen blijft vooralsnog toegestaan. In 2010 heeft de Tweede Kamer wel een wetsvoorstel aangenomen dat handelaren en ticketbureaus verbiedt om massaal kaarten op te kopen om ze vervolgens tegen woekerprijzen te verkopen. Er zou niet meer dan twintig procent bovenop de officiële verkoopprijs mogen worden gevraagd. Tot op heden is de wet (nog) niet ingevoerd. In de tussentijd is de ticketmarkt ook aardig veranderd. Marktwerking is een veelgehoord argument: “U mag toch zelf bepalen wat u voor een ticket wilt betalen.” Net als een aantal politieke partijen vinden wij dat dit beteugeld moet worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren