Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Alleen of samen naar een verzorgingstehuis?

Mijn broer (83) en schoonzus (71) zijn hulpbehoevend en willen naar een verzorgingstehuis. Door allerlei omstandigheden willen ze niet meer samenwonen, maar ieder een eigen kamer. Ze zijn in staat daar extra voor te betalen met AOW, een pensioen en de opbrengst van hun huis. Denkt u dat dat mogelijk is?
Mevr. J. Ooijen

Apart, samen of alleen naar het verzorgingstehuis is een moeilijke keuze waar veel ouderen voor staan. Het is mogelijk dat een gezonde man of vrouw mee verhuist met zijn partner naar een zorgappartement omdat ze samen willen blijven. De gezonde partner betaalt dan wel een eigen bijdrage voor het onderdak en de service. Maar heel vaak blijft de gezonde partner liever thuiswonen en gaat dagelijks op bezoek.

Het kan ook zijn dat twee partners door de aard van hun aandoening gescheiden (moeten) worden opgenomen. De Wet langdurige zorg (Wlz) – voor intensieve zorg thuis of in een instelling – houdt daar rekening mee. Gescheiden opvang is mogelijk, al kan het zoeken naar een beschikbare plaats daardoor iets langer duren. Belangrijk is in zo’n geval de tijd te nemen om een zorgtehuis te vinden dat voldoet aan uw wensen en dat bij u past. Uw broer en schoonzus hoeven daarbij de instellingen voor particuliere zorg niet over te slaan. Particuliere zorg klinkt heel duur, maar de keuze voor zo’n tehuis betekent niet dat je dan alle zorg zelf hoeft te betalen.

Op basis van de indicatie van het CIZ is er een persoonsgebonden budget mogelijk, waar de zorgkosten van betaald kunnen worden. Bijkomende kosten van een mooi appartement, begeleiding bij dagjes uit, mogelijkheden om gasten te ontvangen of andere wensen te vervullen zijn natuurlijk wel voor eigen rekening. De websites zorgkaartnederland.nl van de Patiëntenfederatie en kiesbeter.nl zijn goede bronnen van informatie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren