Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Samen de woeste golven trotseren

Het zwemseizoen is weer begonnen voor deze moedige ouderen die zelfs bij twaalf graden het water in duiken. Er is alleen één probleem, de cabine waar ze zich in moeten omkleden, is afgekeurd. Er moet een nieuwe komen voordat ze met z’n allen door de vloer zakken.

Stoere vrouwen
Zwemvereniging Marsdiep is opgericht in 1924 en uniek in Nederland. Dit komt vooral door de prachtige locatie onderaan de dijk bij Huisduinen, maar ook door de gemiddelde leeftijd van de groep die tussen de 60 en 85 jaar ligt. Ieder jaar ergens in april wordt de cabine op de dijk geplaatst en dat is altijd spannend. Met een kraanwagen verhuist de cabine van de opslag naar het vertrouwde plekje op de dijk. “Even hangt de cabine dan in de lucht, heel spannend, maar zodra hij op de grond staat, is er koffie met vlaai voor alle medewerkers”, vertelt Sijda Blok, voorzitter van de zwemvereniging. “De vereniging is wel aan een nieuwe cabine toe. Daar zijn we druk voor aan het sparen.”

Sociale contacten
Joke Prinsen, al jaren lid van zwemvereniging Marsdiep, heeft MAX Maakt Mogelijk geschreven. Zij ziet hoe belangrijk het zwemmen is voor deze groep ouderen, zowel sociaal als fysiek. Joke: “De mensen houden hierdoor contact met elkaar en het is een goed begin van de dag. Maar de cabine is afgekeurd en gaat niet nog een zwemseizoen mee. De leden zijn druk aan het sparen, maar er ontbreekt nog een belangrijk deel van het bedrag. Als dit er niet op tijd komt, kan het zwemmen niet doorgaan en dat zou erg jammer zijn.”

‘Mij te koud!’
Het is midden in het zwemseizoen als Jan Slagter besluit een kijkje te gaan nemen onderaan de dijk bij Huisduinen. De zee is onstuimig, het waait hard en de golven zijn behoorlijk wild. Toch trotseren de ouderen de kou en nemen een duik. Jan: “Ik moet er niet aan denken om zo vroeg het water in te gaan, mij veel te koud!” Eenmaal binnen in de cabine met een kop koffie komt iedereen een beetje bij en vertelt Jan dat hij besloten heeft de zwemvereniging te gaan helpen. “MAX Maakt Mogelijk regelt voor jullie een nieuwe cabine”, aldus Jan. Joke Prinsen: “Dit is geweldig nieuws!” En onder luid applaus wordt Jan bedankt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren