Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Klaas Faber (103) heeft al 409 Facebookvrienden

Pa, ik heb een profiel voor je gemaakt op Facebook”, zei mijn zoon Paul toen hij me twee jaar geleden op een zondagmiddag bezocht. “Wat heb ik met die rommel te maken?”, vroeg ik hem. Want dat was wat ik me bij Facebook voorstelde.

‘Het is soms leuker dan televisie’, antwoordde hij.” Klaas Faber glimlacht. Hij zit achter de computer in de werkkamer in het huis waar hij al sinds 1959 woont. “Ik denk dat Paul vond dat ik eenzaam was. Ik heb familie die mij regelmatig bezoekt, maar sinds mijn vrouw in 2008 is overleden, ben ik de meeste avonden alleen. Jammer genoeg kan ik nog maar nauwelijks lopen. Op eigen houtje de deur uit, dat lukt niet meer.” Klaas scrollt naar beneden op zijn Facebookpagina en wijst naar het scherm van zijn computer. “Kijk, twee jaar geleden had ik vijf vrienden. Nu heb ik er 409”, zegt hij trots.

Vrouwen en bloemen
Klaas heeft ontdekt dat Facebook een middel is om aan anderen te laten zien wat hij graag doet: fotograferen (in 1930 maakte hij zijn eerste foto) en schrijven. Iedere dinsdag- en vrijdagmiddag plaatst hij een foto en een column. Wie Klaas opzoekt via Facebook ziet vooral veel foto’s van vrouwen en bloemen. Is dat toeval? Klaas schudt zijn hoofd: “Absoluut niet. Een man fotograferen? Daar vind ik niks aan. Een man komt in zijn oude kloffie, terwijl een vrouw mooie kleding aantrekt.” In zijn woonkamer heeft Klaas een hoekje ingericht waar hij portretfoto’s maakt. Op een schildersezel staat een zwart scherm dat als achtergrond dient. Daar fotografeert hij zijn dochters, kleindochters en achterkleindochters. En vooruit, zo nu en dan ook een achterkleinzoon. Als hij een mooi boeket krijgt, zet hij dat ook op de foto. “Toen ik nog beter ter been was, had ik een abonnement op de Keukenhof. Drie keer per week ging ik erheen om foto’s van bloemen te maken.”

Dikke zoenen uit Australië
Klaas scrollt naar een foto van een roze roos die 41 likes heeft gekregen. “Ik had nooit verwacht dat zo veel mensen van mijn foto’s en columns zouden genieten. Kijk, deze mevrouw ken ik niet persoonlijk, maar ze stuurt me: ‘Klaas, wat mooi, u krijgt twee dikke zoenen op allebei uw wangen.’ Ze woont in Australië. Dat is toch bijzonder?” Ondertussen blijft Klaas ambitieus. “Er staan miljoenen mensen op Facebook, als dan 41 mensen reageren, vind ik dat eigenlijk bitter weinig. Graag nodig ik de MAX Magazine-lezers uit om op mijn pagina te kijken. En wie weet kunnen we Facebookvrienden worden!”

Wilt u vrienden worden met Klaas?
Zoek naar Klaas Faber op Facebook.

Klaas Faber
• 103 jaar
• Woont in Haarlem
• Was eerst directeur van levensmiddelen-bedrijf COOP en later makelaar

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren