Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

U kunt een stroom aan geld verdienen!

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.300 kWh aan stroom. Dat komt neer op 650 euro. Circa dertig procent zit daar dik boven – soms zelfs het dubbele – en heeft dat vaak helemaal niet in de gaten. U kunt moeiteloos enkele honderden euro’s per jaar verdienen als u weet wat uw apparaat allemaal uitvreet.

Als uw koelkast, vriezer of wasmachine al een jaar of tien oud is, vervang hem dan – ook al doet hij het nog – en koop een A+++-apparaat. Dit verbruikt vijftig procent minder stroom dan een A+. Een stokoude koelkast kan meer dan honderd euro stroom per jaar kosten, een superzuinige slechts dertig euro.

Drie jaar geleden hebben we binnen en buiten ledlampen geplaatst en alle oude en lelijke spaarlampen verwijderd, ook al werkten ze nog. Er is er nog geen een kapot gegaan. Doe dit ook als er een interessante aanbieding is. Tien peertjes vervangen scheelt jaarlijks al 200kWh en dat is dertig euro.

Op een gegeven moment hadden wij meer dan dertig zogeheten slurpapparaten in huis. Dat zijn apparaten die op stand-by staan of uit, maar de stekker zit nog in het stopcontact en dan gebruiken ze ook energie. Je bent gemiddeld negentig euro aan stroomkosten per jaar kwijt aan dit verbruik. Driekwart is te vermijden door het apparaat echt uit te zetten.

Maar dit zijn peanuts vergeleken met de grootste energieslurpers. Wij hadden jarenlang een elektrische boiler (groter dan twintig liter) die 380 euro per jaar aan elektriciteit kostte ofwel 1.900kWh. Een zware tuinvijverpomp die continu aanstaat, kan zelfs 370 euro aan elektriciteit per jaar doen, een tropisch aquarium 180 euro en een waterbed 150 euro. Vorig jaar hebben wij de thuistap (beertender) weggegeven. Hij werd alleen maar een paar maanden in de zomer gebruikt en die vaatjes zijn peperduur. Als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, kan het stroomverbruik oplopen tot – schrik niet – honderd euro per jaar. Dat is net zo duur als de complete verlichting! Onze grote en acht jaar oude plasmatelevisie slurpt ook honderd euro stroom per jaar op. Maar je kunt ook overdrijven. Die doen we pas weg als hij kapot is. Hij was indertijd zo verschrikkelijk duur…

Wij zijn geen milieufanaten, zeker niet, maar we scheiden al jaren ons afval. Dat is gewoon een sport. Bij ons in de Betuwe betaal je zes euro als de grijze afvalcontainer wordt geleegd. De gft-bak, de blauwe krantencontainer en het plastic worden gratis opgehaald. Voorheen zetten we de grijze container elke twee weken aan de straat (156 euro per jaar) en in 2016, door nauwkeurig te scheiden, slechts acht keer (48 euro). Besparing: 110 euro. Toch leuk meegenomen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren