Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn jongste wil later m’n woonboot

Ik heb drie dochters, twee hebben een huis, de jongste woont op kamers en heeft het niet breed. Ze wil graag mijn woonboot in Haarlem erven. Het ding is niet veel waard, maar de ligplaats is mooi. Hoe kan ik dat regelen zonder scheve ogen van de anderen? Mevr. Schalkers

Uw drie dochters hebben volgens de wet recht op een gelijk deel van de erfenis. Dat betekent dat uiteindelijk de waarde van de woonboot plus ligplaats opgeteld wordt bij de rest van uw geld en dat er dan een verdeling wordt gemaakt. Mocht de woonboot meer waard zijn dan een derde van de nalatenschap, dan zal uw jongste dochter haar zusters financieel moeten compenseren. Anders zal de boot verkocht moeten worden en de opbrengst verdeeld. Zekerheid van de boot heeft ze dan dus niet. Ik hoef niet te zeggen dat onderlinge ruzie dan op de loer ligt. U kunt het beste een afspraak met een notaris maken om in overleg met uw dochters een testament te maken. Dan is er duidelijkheid voor de toekomst. Voor eenvoudige notariële vragen kunt u overigens de Notaristelefoon bellen. Die is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 14.00 uur, telefoon 0900-346939, kost tachtig cent per minuut.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren