Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Voorspellen is beter dan genezen

Het continu meten van vitale lichaamsfuncties van patiënten in het ziekenhuis geeft patiënten een veiliger gevoel en geeft verpleegkundigen meer tijd voor een gesprekje met de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc.

Normaal meet een verpleegkundige drie keer per dag handmatig vijf vitale functies (bloeddruk, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname). Als een achteruitgang niet op tijd wordt herkend, kan dit in het uiterste geval zelfs overlijden tot gevolg hebben. In het Radboudumc werd een jaar lang proefgedraaid met een klein kastje aan de pols van de patiënt dat continu de vijf vitale lichaamsfuncties meet. Indien nodig wordt automatisch een verpleegkundige gealarmeerd. Het systeem wordt binnenkort ‘uitgerold’ bij de afdeling interne geneeskunde en heelkunde.

“Onze verwachting is dat we met de continue monitoring veranderingen in de vitale functies eerder kunnen signaleren, waardoor we sneller kunnen handelen”, vertelt internist dr. Bas Bredie. “Met als gevolg minder ongeplande IC-opnames, een betere prognose en sneller herstel en dus een verbetering van de zorg van de patiënt. Het mobiele polskastje levert naast een veiliger situatie ook een schat aan informatie, waarmee we het verloop van ziekteprocessen beter zullen gaan begrijpen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren