Abonnementen service: 035 - 2019505

Bobbeltjes

Ik word de laatste dagen regelmatig opgebeld over bobbeltjes op de druivenbladeren. Als men bij een groot tuincentrum vraagt wat dit is, krijgt men soms te horen dat er een schimmel actief is, maar dit is een verkeerde diagnose.

Het is een aantasting van druivenviltmijt, een kleine grijswitte mijt. Deze mijten zuigen aan de onderzijde van het blad, waardoor de bobbels ontstaan aan de bovenzijde. Aan de onderzijde ontstaat een grijze viltlaag waar de mijten in leven. Mijn advies is de ergste aangetaste bladeren verwijderen en de andere bladeren te spuiten met Spruzit en alleen aan de onderkant van het blad. Meestal groeit de plant er goed doorheen. De druivenstruik moet in de zomer ook gesnoeid worden. De vruchtdragende takken moeten twee à drie bladeren na de laatste tros gesnoeid worden. Tevens kunnen de overige scheuten ingekort worden. Hierdoor krijgen de kleine druifjes meer voedsel en licht en worden ze groter. Geef de plant ook een beetje mest.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren