Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Raymonds band met bevrijdingsdag

‘Deze jeep staat symbool voor opa’s en oma’s oorlogsverhalen’

Ik denk dat het belangrijk is dat ook jongere generaties aan elkaar blijven doorgeven wat het belang van vrijheid is. We mogen dat niet gewoon gaan vinden.

Het is iets om eeuwig dankbaar voor te zijn”, zegt Raymond Caenen (45), manager in de autobranche en woonachtig in Drongelen. “Gelukkig merk ik dat het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen waar ik elk jaar met mijn jeep naartoe ga, ook steeds meer jeugd trekt. Deze jeep is voor mij daarom meer dan gewoon een mooie oldtimer. Hij is gebouwd in 1942 en is door de geallieerden in Nederland gebruikt om ons te helpen bevrijden van de onderdrukking door de Duitsers. Het staat voor mij symbool voor vrijheid én voor de emotionele verhalen die mijn opa en oma me als kind hebben verteld.

Verschrikkelijke dingen ook. Gezinnen die van de ene op de andere dag uit elkaar werden gerukt en elkaar nooit meer hebben gezien. Mijn opa was kleermaker en werd door de Duitsers gedwongen om voor het Duitse leger in Aken te werken. Ook mijn vader, die inmiddels 84 jaar is, heeft de oorlog bewust meegemaakt en vertelt me er geregeld over. Hij was elf toen Nederland werd bevrijd. Daarom is Bevrijdingsdag voor mij meer dan een dag met feest en muziek, het staat voor mij voor de vrijheid die we elke dag in ons leven mogen ervaren.”

Meer over voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog op de website ktr.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren