Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Loopfiets niet mee op reis

Meneer en mevrouw Drost reizen al jaren naar volle tevredenheid met Effeweg. Mevrouw Drost raakt echter slechter ter been en schaft daarom een loopfiets aan. Die kan ze meenemen op reis, waardoor haar man haar niet hoeft te duwen en ze zelf toch nog mobiel blijft.

Op 23 januari boeken ze via Effeweg.nl een busreisje naar Roemenië. Ze vermelden bij ‘bijzonderheden’ dat mevrouw Dorst een loopfiets meeneemt. Daarop ontvangen ze bericht dat ze dan niet mee op reis kunnen. De reisorganisatie hanteert de regel dat fietsen niet mee mogen.
Mevrouw Drost houdt een pleidooi voor het meenemen van haar loopfiets. Ingeklapt is hij namelijk net zo klein en weegt hij net zo veel als een rolstoel of rollator die wél mee mogen! Effeweg blijft onvermurwbaar. Regels zijn regels. Ze kunnen niet mee op reis.
Voor het in het vliegtuig meenemen van hulpmiddelen voor mensen met een beperking bestaat een Europese Verordening die stelt dat alle hulp en bijstand moet worden gegeven om mensen met een beperking mee te laten doen aan het normale dagelijkse leven. Maar die bestaat niet op het gebied van busreizen.

Niet meer samen op vakantie
We vonden het gek dat Effeweg deze regel hanteert en namen contact op om meer te begrijpen van deze keuze. We snappen namelijk heel goed dat mevrouw Drost niet afhankelijk wil zijn van haar man. Meneer Drost is zelf ook op leeftijd en kan zijn vrouw niet de hele dag duwen op vakantie. Als haar loopfiets niet mee mag, dan kan familie Drost niet meer samen op vakantie.
Effeweg stelde dat ze diverse problemen hebben gehad met hulpmiddelen anders dan een rolstoel of een rollator. Vandaar dat ze daar de grens hebben gesteld. Wij gaven ze ter overweging om een afmeting of een gewicht als grens te nemen. Op die manier kunnen mensen zelf invulling geven aan welk hulpmiddel ze kunnen meenemen en daarmee zou Effeweg rekening houden met de wens tot zelfredzaamheid.

Beleid bijgesteld

Niet veel later ontvingen we bericht dat Effeweg blij is met de suggestie en dat we daarmee hebben bijgedragen aan het bijstellen van het beleid. Er zijn afmetingen en gewichten als grens bepaald, waardoor ze hopen dat ze hun service voor de consument hebben verbreed. Voortaan kunnen meneer en mevrouw Drost gewoon mee op reis. Mét hulpmiddel dit keer!
Heeft u ook een probleem met mobiliteit op reis? Laat het ons vooral weten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren