Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Update: Korting op partnerpensioen vanwege leeftijdsverschil

In ons spreekuur krijgen we veel zaken binnen van weduwes die gekort worden op hun partnerpensioen.

Mevrouw Krol is geboren in 1954. De heer Krol in 1938. De heer Krol overleed in 2015. Sindsdien ontvangt mevrouw Krol een partnerpensioen. Vanwege het grote leeftijdsverschil wordt zij maandelijks vijftien procent op dat partnerpensioen gekort.
Of mevrouw De Vries. Zij is geboren in 1955, de heer De Vries in 1941. Toen de heer De Vries in 2000 overleed, kreeg mevrouw De Vries een partnerpensioen. Vanwege het grote leeftijdsverschil kort het pensioenfonds het partnerpensioen met tien procent.

Discriminatie op geslacht
Deze leeftijdskortingen zijn, over het algemeen, niet geoorloofd. Negen van de tien keer is een vrouw hier namelijk de dupe van en slechts een op de tien keer een man. Discriminatie op grond van geslacht dus. De oorzaak laat zich raden: binnen het huwelijk is het nu eenmaal veel vaker zo dat de man een stuk ouder is, dan andersom. Ruim een jaar geleden zette de Hoge Raad daarom een streep door deze kortingsregeling. Pensioenfondsen mogen de korting alleen nog toepassen als ze kunnen aantonen dat de regeling bij hen niet discriminerend uitpakt. Of als het pensioenfonds omvalt als de kortingsregeling wordt afgeschaft.

Tientallen reacties
Wij kregen het idee dat we een belangrijk onderwerp te pakken hadden. Eind vorig jaar vroegen we daarom op deze plek naar uw ervaringen. Daarop kwamen tientallen reacties. Iedereen die zich meldde, adviseerden we onze column op te sturen naar het pensioenfonds en een reactie hierop te vragen. Zo ook mevrouw Krol en mevrouw De Vries.
Sinds enkele weken komen de reacties binnen. Hierdoor hebben we inmiddels een aardig beeld van de omvang van het probleem.

Bel ons, wij helpen u
Iedereen die te maken heeft met een leeftijdskorting op het partnerpensioen en van wie de oudere partner ná 1990 nog pensioen opbouwde, heeft mogelijk nog geld tegoed van het pensioenfonds. Het gaat dus om oudere huwelijkspartners die ná 1925 geboren zijn, en inmiddels zijn overleden.

Denkt u dat u tot deze categorie behoort, belt u dan naar ons spreekuur. Vandaaruit helpen wij u verder. Voor mevrouw Krol en mevrouw De Vries hebben we de korting er al afgekregen. Mevrouw Krol kreeg een nabetaling van 2.000 euro en een maandelijkse verhoging van haar partnerpensioen van 135 euro. Mevrouw De Vries kreeg een nabetaling van maar liefst 60.000 euro en een maandelijkse verhoging van haar partnerpensioen van
250 euro.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren