Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vraag het Myrna

Maar zij ís hun oma niet!

Mijn ex heeft na onze scheiding een relatie opgebouwd met een jonge vrouw. Die staat erop dat onze kleinkinderen haar ‘oma’ noemen. Ik vind dat net zo’n onzin als vrouwen die zich ‘tante’ laten noemen, terwijl ze helemaal geen familie zijn. Ik heb er in gezel­schap wel ’s wat over gezegd, maar dat werd niet serieus genomen. Ik kan er laaiend over worden en het houdt mij tegen de kleinkinderen te bezoeken als ik weet dat zij ook komt.
Veerle

Uw ergernis begrijp ik heel goed. Toch noem ik ook de beste vriendin van mijn moeder ‘tante Marjan’. Vroeger noemden wij ouderen niet bij de voornaam en vanwege de hechte band van sommigen met het gezin was ‘mevrouw’ of ‘meneer’ wat afstandelijk en dus waren er meer ooms en tantes dan de bloedband gaf. Zelf word ik nu ‘tante Myrna’ genoemd door de kinderen van mijn vriendin… Dat vind ik een eer. En ik denk dat de nieuwe vrouw van uw ex ook uit is op die eer. ‘Oma’ is trouwens de mooiste eretitel die een mens kan krijgen. Logisch dat u hem verdedigt en dat zij hem wil. Maar wat ik ook lees is dat zij veel jonger is dan uw ex. Bent u al over die schok heen? Want och, wat kan het pijn doen als de ex het met een jongere vrouw leuk heeft. Het kan bovendien ons zelfvertrouwen een flink deuk geven. Als dit bij u ook het geval is, dan is het feit dat zij zich ‘oma’ wil laten noemen nog eens extra pijnlijk. U heeft ‘er weleens wat over gezegd’; dat betekent waarschijnlijk dat u niet vanuit uw gevoel heeft gesproken. Vertel uw kinderen dat het u verdriet doet en vraag hen in te grijpen in deze.
Het zijn immers hun kinderen en zij zijn de opvoeders.

Myrna Goossen beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring.

U kunt uw probleem aan Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mailadres myrna@maxmagazine.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren