Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Politiekoor Twente viert 70-jarig bestaan

‘We zijn altijd een vriendenclub gebleven’

Het Politiekoor Twente viert op 29 oktober haar zeventigjarig bestaan met een groots jubileumconcert. Tweede tenor Bennie Kleinsman is met zijn tachtig jaren de oudste van het koor. “Maar dat is maar een getal. Al ben ik dan al 56 jaar lid, ik hoop nog jaren te mogen meezingen”, roept hij er meteen achteraan.

Toen ik in de jaren vijftig bij de Enschedese politie kwam, was toetreding tot het koor bijna onderdeel van de sollicitatieprocedure. De adjudant-personeelschef was zelf lid van het koor en dan kon het dus gebeuren dat van de 23 nieuwe collega’s er achttien meteen koorlid werden. Het koor bestond toen nog voor honderd procent uit Enschedese politiemensen. Pas later kwamen daar ook collega’s ‘van over de grens’ – Hengelo – bij. Dat waren toen nog aparte politiekorpsen. Nu is het aantal politiemensen in het koor ongeveer de helft, maar nog steeds worden we voor een groot deel financieel ondersteund door de korpsleiding. We hebben ook ons eigen verenigingsgebouw, zodat we niet afhankelijk zijn van een openbare oefengelegenheid. Want plezier beleven kun je alleen maar als je onderling vrijuit kunt praten. Ons repetitielokaal heet niet voor niets de ‘HermanTap’. Een woordspeling op Herman­­­­dad.”

Heel veel waardering
“Wij zijn ook geen traditioneel koor. Ons gemêleerde, veelal Engelstalige repertoire wordt voor een groot deel door onze dirigent Henk Kleinmeijer gearrangeerd, helemaal toegespitst op de 29 koorleden en de viermans combo. En dat wordt heel erg gewaardeerd, vooral in Duitsland; toch een echt koorland. De soort muziek die wij maken, kennen ze daar echter niet. Daarom treden we er vaak op. Ik kan me nog herinneren dat we na een tour van zes dagen langs Frankfurt, Wiesbaden en Ulm een slotdiner hadden in Aalten, vlakbij Winterswijk. Lekker gegeten en gedronken natuurlijk en toen we met bus naar huis reden, verscheen er opeens een auto met zwaaiende mensen achter ons. Wat een enthousiasme, dachten we nog, maar uiteindelijk bleek onze penningmeester er ook in te zitten. Die stond het diner nog af te rekenen, toen wij alweer waren vertrokken!”

Hard aan het oefenen
“We zijn altijd een vriendenclub gebleven en dat is heel belangrijk. Deze weken zijn we hard aan het oefenen voor ons jubileumconcert. Het wordt een ode aan Tom Parker, u weet wel, van de New London Chorale. Het koor is voor die gelegenheid uitgebreid met drie blazers en drie solisten. Het wordt echt een spektakel, maar desondanks valt het niet mee om een zaal met 850 stoelen te vullen. Terwijl we een paar kilometer verderop, in Duitsland, altijd ruimte tekort komen.”

Er zijn nog kaarten!
Voor dit speciale concert op zaterdag 29 oktober 20.00 uur in het Muziekcentrum Enschede dat wordt gepresenteerd door Jan Slagter, zijn nog enkele tientallen kaarten beschikbaar. Wilt u genieten van een heerlijke avond koorzang? Bestel dan nu kaarten via esbe@hetnet.nl of bel: 06-49647370. De kaarten kosten
€ 12,50 per stuk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren