Abonnementen service: 035 - 2019505

MAX Ombudsman

Mevrouw Plamont woont met plezier in de gemeente Beuningen. Ze heeft ernstige lichamelijke beperkingen. Daardoor is zij niet in staat om zelf haar huis schoon te houden.

Mevrouw Plamont ontvangt al jaren huishoudelijke hulp, 5,5 uur per week. Erg belangrijk, want dankzij deze hulp kan zij zelfstandig blijven wonen. Dit liep allemaal gesmeerd, totdat de gemeente de spelregels veranderde. Voortaan zou iedereen, dus ook mevrouw Plamont, genoegen moeten nemen met 2,5 uur huishoudelijke hulp. Ook moest ze op zoek naar een andere huishoudelijke hulp. Mevrouw Plamont snapte dit niet, want haar beperkingen waren er niet minder op geworden, helaas. En haar huis werd ook niet plotseling vanzelf schoon. En waarom mocht ze niet doorgaan met haar oude hulp, die deed het werk toch uitstekend?

Maatwerk vereist
Kortom, mevrouw Plamont belde naar MAX Ombudsman. Wij wisten dat het verhaal van mevrouw Plamont niet op zichzelf stond. Inmiddels had de hoogste bestuursrechter namelijk de vloer aangeveegd met dit soort gemeentebeleid. De Centrale Raad van Beroep had geoordeeld dat een gemeente niet kan volstaan met een algemene oplossing. Als iemand zelf geen hulp kan inzetten, moet de gemeente dit regelen. De gemeente moet dan de hulp regelen die nodig is voor een schoon en leefbaar huis en voor schone en draagbare kleding. De gemeente moet dus zorgen voor maatwerk.

Wethouder onder vuur
We concludeerden dan ook dat het beleid van de gemeente Beuningen in strijd was met het recht. Namens mevrouw Plamont tekenden we bezwaar aan bij de gemeente. Dat had al snel succes. Want niet lang daarna nam de gemeenteraad de verantwoordelijke wethouder onder vuur over het nieuw ingezette Wmo-beleid. Daarop besloot de wethouder de Wmo-verordening in zijn geheel in te trekken. Voor mevrouw
Plamont betekent dit dat zij
voorlopig de hulp krijgt die zij gewend was te krijgen. Daar is ze erg blij mee. Natuurlijk houden wij in de gaten of de nieuwe verordening straks wel door de beugel kan. Zodat mevrouw Plamont en al die anderen de hulp kunnen blijven ontvangen waar zij recht op hebben.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren