Abonnementen service: 035 - 2019505

Zijn die incassokosten wel terecht?

Als consument kunt u te maken krijgen met incassokosten als u uw rekening niet of niet op tijd betaalt. Hoe hoog die kosten precies mogen zijn en wanneer ze in rekening mogen worden gebracht, zijn vragen die in ons spreekuur regelmatig worden gesteld.

Sinds 1 juli 2012 geldt de Wet Incasso Kosten en het besluit normering buitengerechtelijke incassokosten. Deze regeling bepaalt hoeveel incassokosten er in rekening gebracht mogen worden voor vorderingen die na deze datum betaald hadden moeten zijn. Het doel is om consumenten tegen onredelijk hoge incassokosten te beschermen. Incassokosten hebben betrekking op een percentage van de rekening. De hoogte hangt af van de hoogte van uw rekening:
• over de eerste € 2.500 mag maximaal 15% aan incassokosten worden berekend (met een minimum van € 40)
• over de volgende € 2.500 mag maximaal 10% aan incassokosten worden berekend
• over de volgende € 5.000 mag maximaal 5% worden aan incassokosten worden berekend
• over de volgende € 190.000 mag maximaal 1% worden aan incassokosten worden berekend
• over het bedrag boven de € 200.000 mag maximaal 0,5% aan incassokosten worden berekend (met een maximum van € 6.775).

Voorbeeld: stel uw vordering is € 6.000, dan betaalt u 15% over de eerste € 2.500 (dus € 375), dan 10% over de volgende € 2.500 (dus € 250) en 5% over de resterende € 1.000 (dus € 50). De totale incassokosten zijn dan € 675.

Let op: er geldt wettelijk een minimum­bedrag van € 40. Dit betekent dat bij een rekening waarvan het bedrag lager ligt dan € 266,67, u dus meer dan 15% aan incassokosten betaalt! 15% van € 267,66 is namelijk € 40.

Wanneer verschuldigd
U bent als consument pas incassokosten verschuldigd als:
• U al in verzuim bent, dus als u niet binnen de overeengekomen betalings­termijn heeft betaald.
• U daarna een brief heeft ontvangen waarin u de gelegenheid krijgt om alsnog binnen veertien dagen te betalen. Dit is de zogenoemde ‘veertiendagenbrief’.
• In die brief moet al staan aangekondigd dat ná deze termijn van veertien dagen incassokosten verschuldigd zijn.
• De hoogte van die incassokosten plus de eventueel verschuldigde btw moet ook al in de brief vermeld staan. De enkele aankondiging van incassokosten is dus niet voldoende!
• Het incassobedrag mag niet hoger zijn dan de wettelijke bedragen zoals hier­boven genoemd.

Twijfelt u of de incassokosten terecht zijn, dan kunt u ons bellen!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-6775511, elke werkdag van 10 tot 12 uur.
Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren