Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Puzzelfans met tegenslag

Gert-Jan en Claudia van der Heijden wonen in een gezellige flat in Breda. Maar het leven is niet gemakkelijk voor hen. Ze hebben beiden geen werk en moeten rondkomen van 45 euro per week.

Toch zitten Gert-Jan en Claudia niet bij de pakken neer en maken wat van het leven. Ze zijn heel gelukkig met elkaar en werken allebei als vrijwilliger in een wereldwinkel. Daarnaast hebben ze één grote passie en dat is puzzelen. De puzzels van Jan van Haasteren zijn favoriet.

Claudia: “Wij zijn misschien wel de grootste fans van Jan van Haasteren en dat al zestien jaar, zolang we elkaar kennen. Het zijn zulke grappige puzzels, waar je blij van wordt en waar je om moet lachen. Wij zoeken altijd direct naar herkenningspunten zoals de haaievin of tandpasta met borstel en gebit. Inmiddels hebben Claudia en Gert-Jan 55 puzzels. Ze maken met gemak een puzzel van 3.000 stukjes. “Het is zo rustgevend om samen aan een puzzel te werken”, aldus Claudia. De allereerste puzzel van Jan van Haasteren uit de zeventiger jaren hebben ze gekregen van buurvrouw Joop Steenvoorden. Claudia: “Zelf kunnen we de puzzels niet bekostigen, maar we vragen ze als cadeau bij verjaardagen, Sinterklaas of Kerst. Vorig jaar kregen we zomaar ineens negen puzzels cadeau!’’

Bittere armoede
Joop Steenvoorden (75) woont al vijftien jaar in deze flat. “Een paar jaar geleden zijn Claudia en Gert-Jan hier komen wonen. Het stel leeft in armoede, ze hebben nauwelijks meubels en ook een behoorlijk bed ontbreekt.” Joop helpt waar ze kan en wil met hulp van MAX Maakt Mogelijk Claudia en Gert-Jan ook nog een leuke middag bezorgen. Het liefst naar de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan van Haasteren. Jan Slagter regelt kaartjes voor het museum en zorgt er zelfs voor dat Jan van Haasteren ook aanwezig is. Een vriendin van Joop, Lian de Graauw, wil wel rijden.

Een perfecte dag!
Claudia: “Het was een geweldige dag, ik heb er geen woorden voor. Jan heeft uitgelegd hoe hij werkt en was verbaasd om te horen dat wij zo veel puzzels van hem hebben. Ik had een van mijn favoriete puzzels meegenomen en daar heeft hij een handtekening op gezet.” Na een rondleiding door het museum zijn Claudia en Gert-Jan nog op de foto gegaan met Jan van Haasteren. “We hebben hem bedankt voor het vele plezier dat hij ons geeft met al zijn puzzels.” Met twee nieuwe puzzels onder de arm gaan Claudia en Gert-Jan naar huis. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt, een perfecte dag!”, aldus Claudia.

De tentoonstelling ‘Van stripmaker tot puzzelfenomeen’ is nog te zien tot en met 31 oktober in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Heeft u een wens? Laat het ons weten via info@maxmaaktmogelijk.nl, schrijf naar MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum of kijk op www.maxmaaktmogelijk.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren