Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Iets teruggeven aan de maatschappij

Zomaar even een dagje weg zit er voor lang niet alle ouderen uit Den Haag in. Sommige tachtigjarigen moeten leven van enkel AOW en komen nergens meer. Geldgebrek en eenzaamheid komt bij deze groep veel voor. Daarom is een keer per jaar een dagje weg, iets waar ze heel erg naar uitkijken.

Janina Hamann, in het dagelijks leven advocaat, helpt mee met de organisatie van dit dagje uit. Het wordt een boottocht over de Kaag richting Alphen aan de Rijn. Janina is sinds dit jaar lid van de Junior Kamer ‘s-Gravenhage. Een wereldwijde organisatie voor jonge actieve en ambitieuze mensen tussen de 25 en veertig jaar die willen netwerken. Daarnaast wil de organisatie ook iets teruggeven aan de maatschappij. “Wij hebben alle kansen, zien veel van de wereld. We willen ook de wereld van de ouderen vergroten en daarom iets aan hen teruggeven. We organiseren al veertig jaar de boottocht, samen met het Koningin Emmafonds”, aldus Janina. Dat fonds is een charitatieve instelling ter ondersteuning van hoogbejaarden in Den Haag die van alleen hun AOW leven.

Bingo aan boord
Leden van de Junior Kamer zorgen dat de ouderen opgehaald en thuisgebracht worden én voor een bingo aan boord. Uiteraard kan dit niet zonder cadeaus en daarom schrijft Janina naar MAX Maakt Mogelijk. Jan Slagter stelt daarop een pakket samen met onder andere dvd’s en boeken van MAX’ grootste tv-hits zoals ‘Dr. Deen’ en ‘Heel Holland Bakt’. En dat valt in de smaak!

De grote dag
Zestig ouderen, uit voornamelijk de Schilderswijk en het Laakkwartier, worden door vrijwilligers met wijkbussen opgehaald en naar de boot gebracht. De boot vaart over de Kaag richting Alphen aan de Rijn. ’s Middags is er een oer-Hollandse lunch met broodjes kaas en kroket. Daarna volgt de bingo met mooie prijzen. Janina: “Ik vond het fantastisch om de cadeaus bij elkaar te zoeken, en iedereen was zo vrijgevig. Je merkt dat eenzaamheid onder ouderen mensen raakt. De MAX-dvd’s en -cd’s, de multimediapakketten zoals wij ze noemen, waren erg gewild!”

‘Je moet nu oogsten’
Janina: “Naast dat ik het fijn vind om iets terug te doen, vind ik het ook heel leuk om tijdens de boottocht te praten met de ouderen. De verhalen over hun leven, wat ze meegemaakt hebben en hoe zij in het leven staan, ik vind het leerzaam en zo’n dag geeft me een hoop energie. En de opmerking van een van de gasten ‘Je moet nu oogsten’ is voor mij een echte eyeopener.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren