Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gevaarrr

Als mannetje van vijf ben ik eens zó hard tegen de punt van een rode brievenbus gelopen, dat ik nog steeds een lelijke bult op mijn voorhoofd heb. Het bloed gutste voor mijn ogen langs en ik rende snel verder. “Mama!!!” Toch was de botsing met het laaghangend straatmeubilair voor mijn ouders geen reden om meteen op Facebook een oproep te doen: “Pas op voor brievenbussen op kinderhoofdhoogte.” Nee, zegt u, er was toen nog geen Facebook. Maar ik weet ook zeker dat ze geen waarschuwende stencils bij alle dorpsbewoners door de bus hebben gedaan. We gingen naar de huisarts, die heeft het een beetje gehecht. Sindsdien mailde ik liever dan dat ik een brief op de post deed. Oh, er was toen nog geen e-mail.

Er waren toen ook nog geen reuzenberenklauwen. Laatst – zo las ik op Facebook en in Metro – waren twee jochies lekker aan het buitenspelen. Daarbij kwamen ze te dicht bij de grote, behaarde bladeren van een reuzenberenklauw. In aanraking komen met de brandhaartjes en weerhaakjes van brandnetels is irritant. Maar bij deze grote plant is het erger. De moeder plaatste direct foto’s van de heftige brandwonden op Facebook. Met de mededeling: “Mijn kinderen hebben ernstige brandwonden en enorme blaren op hun hele lijf opgelopen door berenklauw. Bij inname is het dodelijk, als het in je oog komt ben je blind. Heel veel mensen weten dit niet. Deel dit bericht alsjeblieft.”
Nuttig, want nu weten velen dat je die grote planten maar beter kunt mijden. Ze zijn prachtig als tuinplant. En als u ze (met goede tuinhandschoenen aan!) in de hand kunt houden, dan verspreiden ze zich niet en heeft niemand er last van. Maar zoals bij zoveel planten die eigenlijk niet thuishoren in ons land: ze verwilderen gemakkelijk. De enorme witte bloemschermen vormen veel zaden en dat levert weer een heleboel nieuwe gevaarlijk behaarde bladeren op.

Het is zomer en dus is het komkommertijd in medialand. De wolf zal weer opduiken, levensgevaarlijke berenklauwen spreiden hun scherm uit, wurgslangen ontsnappen, teken bijten van zich af en haaien rukken op. Dat laatste is goed nieuws en echt waar! De gevlekte gladde haai zwemt in steeds grotere aantallen in de Oosterschelde. U hoeft geen brandmelding op Facebook te zetten, het zijn onschuldige haaien die géén mensen eten.
Het is zomer, dat betekent genieten van de natuur. Mocht u een twee meter hoge berenklauw zien: handjes op de rug en kijken als een braaf mannetje van vijf.

Als wandelaar, ex-hoofd-redacteur ‘Grasduinen’ en leraar biologie is Kees Loogman (61) natuurlief- hebber én natuurspecialist.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren