Abonnementen service: 035 - 2019505

Zes jaar tegenslag

Een ernstig ongeluk op het werk van Geert, zes jaar geleden, verandert niet alleen zíjn leven ingrijpend, maar ook dat van zijn ouders. In de jaren daarna stapelen de tegenslagen zich op voor Coby en Dirk Rusticus.

Als Coby MAX Magazine leest, valt haar oog op de rubriek van MAX Maakt Mogelijk. Ze moet meteen aan haar man Dirk denken die het hele gezin de afgelopen jaren erdoorheen gesleept heeft en schrijft een brief. De eerste stap is gezet. “Eigenlijk durf ik nooit iets te vragen, maar ik zou graag mijn man een ballonvaart aan willen bieden, kunnen jullie mij helpen?”

‘Niets is hem te veel’
Zes jaar geleden krijgen Coby en Dirk een telefoontje. Hun oudste zoon Geert heeft een ongeluk gehad tijdens zijn werk als hijskraanmachinist. De gevolgen zijn desastreus. Geert ligt drie dagen in coma en houdt aan het ongeval ernstig hersenletsel over. Daardoor heeft hij moeite om voor zichzelf te zorgen. Geert, ooit een gezonde jonge hardwerkende man, kampt nu met beperkte mogelijkheden. Zijn ouders zijn nu zijn mantelzorgers. Coby: “Je wenst voor je kinderen een goede toekomst, met een gezinnetje en leuk werk. Nu wil hij liever dood.’’
Coby zelf krijgt in een halfjaar tijd twee knieprotheses, wordt geopereerd aan haar galblaas en kampt sindsdien met een depressie. Dirk werkt als OK-verpleegkundige en vangt thuis alles en iedereen op. Coby vertelt emotioneel: “Ritjes naar het ziekenhuis, het huishouden en altijd een luisterend oor voor onze zoon en mij. Niets is hem te veel. Ik gun hem daarom zo graag een speciaal cadeau voor zijn zestigste verjaardag!”

Belevenis in de lucht
Op 3 mei is het zover en gaan ze samen met Pieter Kooistra van Noordelijk Balloncentrum Joure de lucht in. Coby en Dirk genieten met volle teugen. “Eenmaal in de lucht viel ons de stilte op. Over de rand van de mand leek de omgeving net Madurodam. Kleine huisjes, kleine koeien in het weiland, de bekende Friese meren en dat bij een steeds lager staande zon”, aldus Dirk.

Graaf en gravin
Na een uurtje varen wordt de ballon weer op aarde gezet en komt er een fles champagne met glazen tevoorschijn voor een toast op de goede afloop. Volgens oude ballonvaarttraditie worden Coby en Dirk in de adelstand verheven. Het is intussen donker geworden. Een prachtig moment op het platteland onder een sterrenhemel en in ‘oorverdovende’ stilte. Coby en Dirk genieten van dit moment en kunnen er weer een tijdje tegenaan.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Heeft u een wens? Laat het ons weten via MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.maxmaaktmogelijk.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren