Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kees Rijvers (89) ‘Ik geniet nog van elke dag’

Kees Rijvers maakte furore als profvoetballer en als coach. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag schreef journaliste Antje Veld, de dochter van Rijvers’ dochter Kitty, een aangrijpende biografie over haar beroemde opa. In MAX Magazine vertelt Kees openhartig over het ‘geheim’ van hoogbejaard worden, zijn persoonlijke drama’s en de liefde voor zijn vrouw Annie.

Het lijkt erop dat ik de negentig haal en daar ben ik buitengewoon dankbaar voor. Nooit veel gedronken, in een ver verleden een tijdje langs de lijn geprobeerd sigaartjes te roken. Gezond leven, stressbestendig zijn en relativeren zijn in mijn ogen superbelangrijk om het zo lang vol te houden. Mijn vader is 85 geworden. Hij was schoenmaker, een beroep dat ik ook had gekozen als ik niet in de voetballerij was beland. Hij liep met een manke voet, het gevolg van kinderverlamming.”

Al 67 jaar met Annie
“Mijn vrouw Annie, met wie ik 67 jaar samen ben, is bijna 87. In oktober werd ze opeens ziek. Het schijnt spierreuma te zijn. Ze beweegt zich nu voort met een rollator. ‘Ik heb pijn, maar daar is mee te leven’, zegt ze. Typerend voor haar sterke persoonlijkheid. Elke ochtend kijken we in de regionale krant eerst naar de overlijdensadvertenties. Zelf staan we bij de dood niet stil. Het gaat een keer gebeuren en je kunt daar geen enkele invloed op uitoefenen. In een leven na dit leven geloven we niet.”

Ongekend heftige klap
“We hebben zes kinderen en acht kleinkinderen. Ons oudste kind, Annemieke, is acht jaar geleden gestorven. Ze leed aan spierdystrofie. Op een gegeven moment kreeg ze heftige ademhalingsproblemen. Ze mocht niet meer van bed af. De brandweer heeft haar, met een hoogwerker, uit haar kamer gehaald en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze tien dagen later overleed. Ondanks haar handicap was Annemieke een positief ingestelde vrouw. En een groot voetbalkenner. Voor het gerenommeerde magazine ‘France Football’ maakte ze vele jaren elke zondagavond een overzicht van de Nederlandse eredivisie. We hebben die ongekend heftige klap vooral verwerkt door het uiteindelijk te accepteren. Het is zoals het is. Ons levensmotto! Nicole en Corinne, de twee jongsten, zijn eveneens getroffen door spierdystrofie en gebonden aan een rolstoel. Twee jaar terug lag Nicole kantje boord. De artsen adviseerden een operatie. Een ingreep die ze nadrukkelijk weigerde. Als door een wonder knapte ze langzaam op. Ze blijft natuurlijk rolstoelafhankelijk, net als Corinne en haar man Maurice die bij het rugby een dwarslaesie opliep. Beiden gaan ze op in hun passie: demonstraties met hulphonden. Ontroe­rend om te zien. Het geeft Annie en mij extra kracht.”

Veel bereikt in voetbal
“In het topvoetbal bereikte ik, mag ik toch gerust stellen, een heleboel. In 1950 verruilde ik NAC voor AS Saint Etienne. Sindsdien zit Frankrijk diep in mijn hart. Ik vind Fransen sympathieke mensen. Leven en laten leven, redeneren ze. Geen bemoeiallen die je uithoren. Zodra je hun vertrouwen wint, kun je altijd een beroep op hen doen. Nederlanders zijn berekenender. Voor wat hoort wat. Begin jaren negentig emigreerden we naar Ile d’Oléron, een eiland in het zuidwesten van dat prachtige land. In 2013 keerden we terug naar mijn geboorteplaats Princenhage, een wijk van Breda. Ik ben hoofdcoach geweest van onder meer FC Twente, PSV en het Nederlands elftal. De basis van mijn successen: mijn visie op voetbal. Ik trainde en coachte op de manier waarop ik dat zelf had gewild. Ik zette iedereen op zijn plek, zorgde dat iedereen optimaal tot zijn recht kwam. Waar iemand in uitblonk, buitte ik uit. En bleek iemand niet zo sterk met koppen, dan stak ik er geen extra energie in om te proberen hem beter te laten koppen. Tamelijk zinloos. Bij Oranje benaderde ik Johan Cruijff twee keer. In 1983, hij zat toen bij Feyenoord, voerde ik een constructief gesprek met hem. Twee dagen voor een interland belde hij plotseling af. Enige tijd erna gebeurde hetzelfde. Daarna riep ik hem niet meer op. Zijn toch nog tamelijk onverwachte dood greep ook mij uiteraard aan; 67 is zó jong.”

‘Alles draait nu om geld’
“Mijn financiële belangen legde ik nooit in handen van een manager. De contracten wikkelde ik hoogstpersoonlijk af; desnoods sloeg ik met de vuist op tafel voor wat extra centen. Tegenwoordig draait alles om geld. Sommige voetballers verdienen jaarlijks tientallen miljoenen, waarbij voor de managers flink wat aan de strijkstok blijft hangen. Messi van Barcelona speelt de laatste maanden ver beneden zijn niveau, ik krijg de indruk dat dat komt doordat hij vermoedt door een batterij zaakwaarnemers te worden opgelicht.
Even afkloppen, maar ik voel me kerngezond. In tegenstelling tot in 2001. Toen was ik zó vermoeid. De huisarts verwees me door naar hartspecialisten. Zij constateerden dat ik eerder een licht infarct had gehad en besloten me direct te opereren. Ze brachten wat omleidingen aan en klaar was Kees…”

Gezond leven
“Vroeg naar bed en vroeg op. Ik kan het alle ‘naar omstandigheden’ redelijk gezonde hoogbejaarden aanraden. Om half negen zoek ik mijn bed op, om zes uur ga ik eruit. Dat betekent dat ik ’s avonds weinig voetbal rechtstreeks zie. Mis ik totaal niet. Mijn leven draait om mijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en trouwe vrienden. Met mijn auto rijd ik naar mijn dierbaren. Ontmoetingen die me mede op de been houden. Zou ik mijn leven mogen overdoen, dan zou ik dat vrijwel precies hetzelfde doen. Als je negentig bent, kun je onmogelijk bespaard zijn gebleven van persoonlijke drama’s.
Ik geniet nog van elke dag.”

“Antje Veld, de dochter van mijn dochter Kitty, heeft een geweldig boek over me geschreven: ‘Prof’. Ze voerde, gedurende een periode van een paar jaar, veel indringende gesprekken met me en het resultaat vervult me met enorme trots.” MAX Magazine geeft 15 exemplaren van dit boek weg. Bekijk hier de actie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren