Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Het poppenhuis van Sanneke

Als ik ermee bezig ben, denk ik aan niets anders

Vroeger als kind heb ik ook een poppenhuis gehad. Ik wist zeker dat ik als volwassene ook weer een poppenhuis zou krijgen”, zegt de geboren Rotterdamse Sanneke van Dijk (63), tegenwoordig woonachtig in het Belgische Kapellen. “En zo is het ook gegaan. Ik kreeg een bouwpakket van ‘Villa Victoria’ uit Engeland, het land van de poppenhuizen. Ik wilde er iets speciaals van maken. Dus het volledige interieur, tot de schilderijen aan toe, is op origineel poppenhuisformaat, namelijk schaal 1:12. Niet alleen de tafels, stoelen, bedden en lampenkappen, maar zelfs de foto’s aan de poppenhuismuren hebben exact het juiste formaat en zijn dus twaalf keer zo klein. Zoals de fotootjes van mijn grootouders als bruidspaar in 1927, de broers en zussen van mijn ouders en de ‘viergeneratiefoto’ van mijn moeder, dochter, kleindochter en mezelf. Ik vind het nog steeds ontzettend leuk om met mijn poppenhuis bezig te zijn. Ik zorg ook dat het meegaat met de jaargetijden. In de winter is de open haard zogenaamd aan en straks in de lente gaan de ramen weer open en pas ik de inrichting weer aan. Wanneer we vrienden en kennissen over de vloer hebben, willen de meesten altijd wel even komen kijken hoe mijn poppenhuis erbij staat. Ze weten dat ik er altijd iets speciaals mee doe. En als mijn kleindochter hier logeert, spelen we ook samen met het poppenhuis. Dan hebben we ondertussen mooie gesprekken samen. Een poppenhuis, daar ben je nooit te oud voor, hoor. Het is bovendien zo ontspannend om mee bezig te zijn. Ik ga er helemaal in op en denk dan nergens anders aan.” (Met dank aan mevr. Trudi Polhuijs, Rotterdam.)

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren