Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Amber Alert redt jonge levens

De politie kan bij de vermissing van een kind het Amber Alert vanaf nu gerichter inzetten. Alleen mensen die zich mogelijk in de buurt van het kind bevinden, krijgen een melding terwijl andere mensen het alarm niet krijgen. Vorige week werd mede dankzij Amber Alert nog een twaalfjarige jongen uit Vleuten teruggevonden.

Amber Alert is zeer succesvol. De dienst werd in november 2008 ingevoerd en bewees amper een half jaar later al zijn waarde, toen medewerkers van een McDonalds-vestiging in Rotterdam een vierjarig vermist jongetje herkenden van de alarmberichten.
Een van de initiatiefnemers van Amber Alert Nederland is de Limburgse ondernemer Frank Hoen. Hij kan moeiteloos andere voorbeelden opnoemen, sommige met een goede afloop, sommige helaas met een zeer verdrietige. “De broertjes Ruben en Julian, iedereen zal zich hun vermissing in mei 2013 kunnen herinneren”, zegt Hoen. “Het is verschrikkelijk dat de jongetjes niet meer te redden waren en weken later dood werden teruggevonden. Maar we hebben toen wel kunnen zien dat het Amber Alert, dat in de nacht van 7 op 8 mei werd uitgegeven, massaal werd opgepikt. De saamhorigheid en bereidheid tot helpen was ongekend. Mensen boden spontaan aan om in de bossen te gaan zoeken. Helaas heeft het Amber Alert de dood van de broertjes niet kunnen voorkomen, maar wél wisten we dat we blijkbaar in staat waren om in korte tijd zeer veel mensen te bereiken.”

Snel lokaliseren

Het Nederlandse Amber Alert is vernoemd naar het gelijknamige waarschuwingssysteem in Amerika. De naam is daar afgeleid van het Amerikaanse meisje Amber Hagerman, dat op 13 januari 1996 werd ontvoerd en later dood werd teruggevonden. Het Amber Alert is in het leven geroepen voor zeer urgente en levensbedreigende situaties en wordt – ook in Nederland – niet zomaar uitgegeven. De criteria daarvoor zijn vastomlijnd, zo benadrukt Hoen. “Om te beginnen moet het vermiste kind jonger zijn dan achttien jaar. Verder moet er sprake zijn van direct gevaar voor het leven van het kind of het risico op ernstig letsel. Essentieel is ook dat er voldoende informatie is over het slachtoffer, over de mogelijke ontvoerder en bijvoorbeeld het voertuig waarin het kind is meegenomen. Dat vergroot de kans dat het kind snel kan worden gelokaliseerd.”

Ook als u geen ‘smartphone’ hebt
Met het bereik onder het publiek zit het wel goed. Met name onder ouderen bestaat nog wel eens het idee dat je in het bezit moet zijn van een smartphone of computer om een alarmering te kunnen ontvangen. “Dat is dan een misverstand”, zegt Hoen, “er zijn gelukkig veel meer mogelijkheden. Eigenlijk kun je zeggen dat het land even verandert in één grote opsporingsposter, omdat bijvoorbeeld ook reclameschermen, snelwegborden, apps, sms en e-mail worden ingezet. Jong of oud; iedereen krijgt op een of andere manier het Amber Alert onder ogen. Het is het grootste en meest succesvolle burgerparticipatie­-initiatief in Nederland.”

Genoeg uitdagingen
Volgens Frank Hoen zit het werk voor zijn organisatie er nog lang niet op. Amber Alert mag dan zeer succesvol zijn in Nederland, buiten onze grenzen valt nog genoeg werk te verrichten. “In slechts acht van de 28 landen in Europa wordt het actief gebruikt. Dat moet en kan dus beter. Kate McCann, de moeder van het vermiste meisje Maddie, noemde Amber Alert Nederland een voorbeeld voor de rest van Europa.”

Nieuw systeem voor ouderen
Ook voor de vermissing van ouderen, een andere zeer kwetsbare groep uit de samenleving, valt meer te doen. “Zo is er in Amerika het Silver Alert, een alarmeringssysteem voor vermiste, vaak dementerende ouderen”, weet Hoen, “en dat schijnt prima te functioneren.” In Nederland bestaat voor meldingen van vermiste ouderen eigenlijk alleen nog Burgernet. Dat werkt goed, maar kan volgens diverse hulpverleningsinstanties nog fijnmaziger en urgenter. De vermissing van een oudere speelt zich namelijk vaak af in de directe woonomgeving. Soms worden ze gewoon op het terrein van de zorginstelling teruggevonden, maar het loopt niet altijd goed af. Daarom wordt volgens Hoen momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een nieuw alarmeringssysteem. “Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk, maar het staat in ieder geval op de kaart.” Meer informatie: www.amberalert.nl/zoekmee.

Vermiste ouderen
Er zijn geen harde cijfers over het aantal ouderen dat jaarlijks vermist raakt. Maar volgens het Landelijk Bureau Vermiste Personen neemt het wel toe. Vooralsnog is Burgernet het aangewezen alarmeringssysteem, maar ook op particulier initiatief zijn er mogelijkheden om vermiste ouderen op te sporen. Zo werkt woonzorgcentrum Vissershaven in Utrecht met elektronische polsbandjes, waarmee bewoners niet zomaar door elke deur naar buiten of binnen kunnen. Verder is er een alarmeringssysteem dat ervoor zorgt dat tientallen vrijwilligers in de omliggende wijk automatisch een melding ontvangen zodra een van de bewoners aan de wandel is gegaan.

Kinderen die (mede) dankzij Amber Alert werden teruggevonden
Lorenzo (4 jaar), 14 februari 2009
Kaylee Geertsema (7 jaar), 22 september 2010
David Bale (9 jaar), 27 januari 2011
Melanie van der Heerik (17 jaar), 1 juli 2011
Vera de Vries (14 jaar), 29 juli 2011
Serena (6 maanden), 16 oktober 2011
Michiel Monne (2 jaar), 29 oktober 2011
Roshayra (4 jaar), 10 december 2011
Sueda Bayar (16 jaar), 10 september 2012
Corline Snoek (7 jaar), 10 oktober 2012
Jayden Vos (9 jaar), 15 juni 2013
Pedro Atyes (9 jaar), 17 maart 2014
Ceylin (2 jaar), 26 april 2014
Aamal Boubazzah (9 jaar), 31 juli 2014
Issa Sesay (9 jaar), 18 maart 2015
Eraj Alper Zorlu (12 jaar), 11 november 2015

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren