Abonnementen service: 035 - 2019505

Meeldauw

Joost Visbeen heeft problemen met zijn witte druif. Hij groeit altijd goed, maar in september komen er grijze vlekken op zijn druif. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel. Dit is echte meeldauw, waarbij de bladeren aan de bovenkant worden aangetast. Dit in tegenstelling tot valse meeldauw, waar de schimmel aan de onderkant van de bladeren zit. Het is moeilijk te bestrijden,
maar men kan wel enige maatregelen nemen om dit te voorkomen. Druiven houden van een klein beetje AZ kalk in de grond en dit moet men één keer per jaar geven. Uiteraard houden ze ook van organische mest. Beendermeel is een prima meststof hiervoor; die heft de fosfaattekorten op. Geef water via de grond en niet via de bladeren, want als bladeren nat de nacht ingaan, kan de schimmel lekker gedijen. Preventief kan men al vroeg met Vital spuiten. Als men de ziekte ontdekt, kan men met spuitzwavel of heermoesthee spuiten.
Dit laatste maakt men door een hoeveelheid heermoes in een emmer water te doen en een week te laten zitten.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren