Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Henk Mouwe en Martine van Os

Het is feestweek bij MAX! Vijf dagen lang staan de MAX-programma’s op radio en tv in het teken van het tienjarig bestaan. Martine van Os (‘We zijn er bijna!’, ‘Tijd voor MAX’) en Henk Mouwe (‘Wekker-Wakker!’), twee populaire MAX-presentatoren van het eerste uur, denken terug aan het prille begin.

Martine van Os en Henk Mouwe werken al vanaf het begin bij Omroep MAX. Samen stonden ze aan de wieg van het hooggewaardeerde Radio 5 Nostalgia ochtendprogramma ‘Wekker-Wakker!’
Martine: “Ik maakte allerlei programma’s voor de KRO. Die scoorden goed, maar mij werd voortdurend te kennen gegeven dat de leeftijd van de kijkers te hoog was. In die tijd moesten al die doelgroepen verjongen, verjongen en nog eens verjongen. Ik dacht: daar klopt iets niet. De televisie is het venster op de wereld voor de oudere kijker, dus waarom mag die niet bestaan? Ik las toen dat Jan Slagter een omroep voor vijftigplussers ging oprichten. Ik heb hem geschreven dat mij dat een heel goed idee leek. Jan nodigde me niet veel later uit om te komen praten en het eerste dat ik mocht maken was ‘Appeltje voor de Dorst’, een tv-programma over geld en pensioenen. Ik heb sindsdien met heel veel plezier zo’n negen verschillende programma’s voor MAX gemaakt. Aan de wieg staan van de omroep, het opbouwen, nieuwe dingen bedenken, ik vond dat heel leuk.”
Henk: ‘Ik werkte voor Omroep Gelderland en werd door Jan Slagter gevraagd om een ochtendprogramma voor Radio 5 te gaan doen. Toen werden Martine en ik aan elkaar gekoppeld; we zijn met z’n tweeën met ‘Wekker-Wakker!’ begonnen. Martine heeft de naam bedacht.”
Martine: “Nou… ik zei: ‘Van Wekker tot Wakker’. Dat vonden ze te lang, dus werd het ‘Wekker-Wakker!’”

Ochtendgymnastiek
Henk: “We deden de gekste dingen. Zoals de ochtendgymnastiek, elke ochtend live op de radio. Hilarisch was dat.”
Martine: “Ik heb vroeger op de dansacademie gezeten, dus ik wist wel iets van bewegen. Ik dacht: weet je wat, ik ga lekker elke ochtend oefeningen doen. Ik zette dan mijn meest rustgevende stem op, zo van: ‘Adem in, adem uit, zwaai nu met je armen naar links, nu naar rechts, goed zo Henk, goed zo luisteraars.’”
Henk: “Ik deed in de studio gewoon mee, zat ik te hijgen en te proesten. Het kon ook zomaar vijf minuten duren. Zoiets zou nu echt niet meer kunnen.”

Gevecht tegen vooroordelen
Martine en Henk denken met vertedering terug naar de begindagen van Omroep MAX.
Henk: “We zaten ergens in Hilversum op een verdiepinkje, de hele omroep bestond uit op z’n hoogst tien mensen. We namen zelf brood mee, dat smeerden we dan tussen de middag; gezellig samen lunchen. We waren enorm gemotiveerd, maar dat het zo succesvol zou worden, nee, dat had ik nooit verwacht.”
Martine: “Ik had wel het idee dat het omarmd zou worden. Maar het was een gevecht. In het begin hebben ze de vreselijkste dingen over Omroep MAX gezegd. ‘Veenlijk-tv’. Als je zoiets hoort, moet je wel even een harnasje aantrekken.”
Henk: “Er werd lacherig gedaan, zo van ‘Al die oude mensen’. Maar de sfeer bij MAX was goed. We zijn ook altijd heel consistent geweest in wat we deden: programma’s maken voor vijftigplussers. Wat je ook doet, daar hou je je aan.”
Martine: “Dat betekent niet dat je geen jonge gasten in je programma uitnodigt, maar ze krijgen dan wel vragen vanuit de interesse van de vijftigplussers.”
Henk: “Er werken hier ook heel veel jonge mensen. Ik ben met mijn 63 jaar de oudste hier. Dat is heel raar.”

Publiek serieus nemen
Martine: “Een groot deel van het succes komt op het conto van Jan Slagter. Die man heeft zo’n ausdauer, je blaast hem niet omver.”
Henk: “Geen andere omroepdirecteur is zo bekend. Daar is ook wel misprijzend over geschreven, maar Jan gaf de omroep wèl smoel.”
Martine: “Jan heeft hart voor de zaak, hij is ook echt begaan met ouderen. Ik vraag me wel eens af hoe hij het uithoudt, altijd begaan, altijd onderweg, ook voor zijn liefdadigheidswerk, maar hij is niet te stuiten. Wat hij met Omroep MAX bereikt heeft, is dat de ogen geopend zijn voor ouderen en dat ze niet meer weggezet worden als totaal oninteressant. Je ziet in allerlei programma’s door het hele televisielandschap heen ineens veel meer interesse voor ouderen, van ‘De Wereld Draait Door’ tot ‘Geer & Goor: waarheen, waarvoor’.”
Henk: “Maar er is geen omroep die zich zo consequent op ouderen richt. We nemen onze luisteraars en kijkers serieus.”
“Shockeer-tv, waarin mensen belachelijk gemaakt worden, daar zijn wij helemaal niet van”, vult Martine aan. “Je lacht mensen niet uit, je lacht samen, mèt mensen.”

Trouw en vertrouwen
Beide presentatoren hopen tot hun pensionering voor Omroep MAX actief te zijn, omdat ze het fijn vinden voor hun publiek van vijftigplussers te mogen werken. Of zoals Martine het verwoordt: “De kijkers en luisteraars van Omroep MAX zijn een heel trouw publiek. Ik zou hen graag willen zeggen: dank voor het vertrouwen. Wij zullen dat niet beschamen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren