Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Grijs is mooi!

Voor veel mensen komt vroeg of laat het moment dat ze naar haarverf grijpen. Ook steeds meer mannen ontdekken dat ze niet grijs hoeven zijn. Maar welke prijs betalen we voor een jeugdige haarkleur?

Haarverf is beslist geen onschuldig goedje. Om de haren te kleuren wordt gebruikgemaakt van een chemische reactie. Permanente haarkleuring bevat daarvoor onder andere aromatische amines en waterstofperoxide om de kleur te ontwikkelen. De stof P-pheny­lenediamine is een bron van contactallergie, waardoor het resultaat van een verfbeurt niet alleen een mooi gekleurde haardos is, maar ook jeuk en pijnlijke korstjes of zweertjes. Het eczeem kan zich zelfs uitbreiden naar oogleden en oren. Kappers lijden erg vaak aan deze vorm van allergie, bij andere mensen is dat ongeveer een procent.

Kanker van haarverf?
Haarverf bevat stoffen die in principe kankerverwekkend zijn. De meest verdachte stoffen zijn inmiddels uitgebannen, maar mensen die veel in aanraking komen met haarverf (kappers) lopen een verhoogd risico op blaaskanker. Bij normaal gebruik als consument hoeft u daar minder bezorgd over te zijn. Bij deze kankerverwekkende stoffen is sprake van een dosis-effect relatie. Dat wil zeggen: hoe meer men in aanraking komt met de betreffende stof, hoe groter de kans dat het misgaat. Mensen die langer dan vijftien jaar hun haar kleuren in donkere tinten met permanente haarverf hebben een enigszins verhoogd risico op non-Hodgkin lymfeklierkanker.

Moment om te kiezen
Is haarverven echt de oplossing voor een jonger uiterlijk? Zolang uw grijze haren nog niet uw hele hoofd hebben overgenomen, waarschijnlijk wel. Maar naarmate u meer grijs haar krijgt, wordt het haar meestal ook dunner. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen worden (een beetje) kaler met de leeftijd. Uitgedund haar dat is geverfd kan er erg onnatuurlijk uitzien, waardoor het bepaald niet bijdraagt aan een jeugdige uitstraling. Ook worden bij elke verfbeurt de haarschubjes opengebroken, zodat de kleur zich diep in de haren kan nestelen, waardoor de conditie van het haar achteruitgaat. Het wordt dor. Verder krijgt u te maken met een steeds duidelijker rouwrandje van uitgroei. Dan is misschien het moment aangebroken om te kiezen voor uw natuurlijke grijze haarkleur. En dan zou u weleens kunnen ontdekken dat het helemaal niet erg is. Gezond, goed­verzorgd grijs haar is namelijk prachtig!

Alternatieven genoeg
Als u allergisch bent voor haarverf of geen risico wilt lopen, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om uw haar een kleurtje te geven:
■ Tijdelijke kleurspoelingen in lichte tinten (blond, rood, lichtbruin) zijn waarschijnlijk veilig. Verf grijs haar dus liever blond of lichtbruin dan zwart of donkerbruin (dat ziet er ook veel natuurlijker uit). Of ga voor een tijdelijke kleurspoeling in plaats van een duurzame kleuring.
■ Als u rood haar op prijs stelt, is pure henna een veilig alternatief. Maar let op: sommige hennaproducten bevatten naast henna ook P-phenylenediamine. Dit zou op de verpakking moeten staan, maar dat is niet altijd het geval.
■ Gespecialiseerde natuurkappers werken met kleurstoffen uit walnoot of andere planten om het kleurenpalet van henna wat uit te breiden. Deze kleurstoffen bieden minder dekking van de grijze haren, maar ze zijn een stuk gezonder en geven een natuurlijker resultaat.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren