Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Regel nu uw digitale erfenis

Toen mevrouw Van der Velden op Facebook keek, kreeg ze de vraag of ze haar jarige zus wilde feliciteren met een berichtje op haar tijdlijn. Op zich best aardig, ware het niet dat haar zus al zes maanden geleden is overleden.

Als u uw nabestaanden dit soort pijnlijke momenten wilt besparen, regelt u het liefst zo snel mogelijk uw digitale erfenis. Dit is vrijdag 25 september het hoofdthema in het MAX tv-programma ‘Tijd voor Meldpunt!’ Zonder dat we het merken bouwen we op het internet een heel leven op. We delen momenten met vrienden en familie op Facebook, onderhouden een zakelijk netwerk op LinkedIn, bewaren e-mails, foto’s, muziek en andere bestanden op het web en hebben diverse online accounts bij banken, NS, nutsbedrijven en overheden. Heeft u er ooit over nagedacht wat er met uw digitale nalatenschap moet gebeuren op het moment dat u er niet meer bent? Zo niet, dan is het verstandig om het een en ander te regelen.

Vertrouwd contact
Facebook heeft het u alvast eenvoudig gemaakt. Op een speciale pagina kunt u aangeven wat er na uw dood met uw Facebook-account moet gebeuren. Wilt u alles laten wissen? Dat kan. Ook kunt u ervoor kiezen om uw account een herdenkingsstatus te geven. Vrienden kunnen dan nog een herinnering achterlaten, maar uw naam wordt niet meer gebruikt bij ‘Mensen die je misschien kent’ of verjaardagsherinneringen. Facebook vraagt u een contactpersoon op te geven, die uw zaken na uw dood kan afwikkelen. Ook Google heeft een makkelijke procedure waarmee u regelt wat er met uw Google-account moet gebeuren. Veel mensen gebruiken zo’n account voor hun e-mail (Gmail), dataopslag (Drive), foto’s (Picasa) of een blog (Blogger). Kies een of meer vertrouwde contacten die op de hoogte zijn van uw wensen. Als u dat wilt, kunnen zij na uw dood uw foto’s, post en bestanden doornemen.

Social media en meer
Wilt u nog grondiger te werk gaan en ervoor zorgen dat uw nabestaanden al uw accounts netjes kunnen afsluiten? Vul dan een ‘social media testament’ in bij uitvaartverzekeraar Nuvema (zie kader). Uw nabestaanden weten dan wat u wilt dat er gebeurt. De wachtwoorden die ze daarbij nodig hebben – ook voor online rekeningen en abonnementen – kunt u op een veilige manier overdragen aan vertrouwde contactpersonen via een digitale kluis. Er zijn verschillende diensten die dat mogelijk maken, vaak tegen betaling. Als u wilt, kunt u er zelfs de notaris bij betrekken.

Tijd voor Meldpunt
Vrijdag 25 september 17:41 NPO 2

Geef uw
wensen door:
Facebook facebook.com/help/103897939701143
Google  google.com/settings/u/0/account/inactive

Social media testament:
Nuvema nuvema.nl/social-media-testament

Digitale kluis:
ERFkluis erfkluis.nl
Ziggur ziggur.me/nl/home.aspx
Gardid/Digizeker digizeker.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren