Abonnementen service: 035 - 2019505

Europese regels voor erfrecht veranderen

Op 17 augustus 2015 gaat de nieuwe Europese Erfrechtverordening in en veranderen de internationale regels voor het erfrecht. Dat zijn de regels die bepalen wie erfgenamen zijn en hoe een erfenis wordt afgewikkeld als er verschillende landen bij betrokken zijn.

Het komt steeds vaker voor dat mensen bezit hebben in het buitenland, langdurig in het buitenland verblijven, emigreren of een partner hebben van buitenlandse afkomst. Nu is het nog zo geregeld dat elk land zijn eigen regels heeft. Een testament uit het ene land is niet zomaar geldig in een ander land. Hierdoor komt het voor dat bij overlijden niet duidelijk is welk erfrecht van toepassing is met allerlei onduidelijkheden en zelfs conflicten tot gevolg. Met de Europese Erfrechtverordening (EVV) wordt de afwikkeling van internationale nalatenschappen binnen de EU (met uitzondering van Dene-marken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland) eenvoudiger: het erfrecht van één land geldt.

Rechtskeuze
Binnen de Europese Unie kunt u nu een rechtskeuze maken in uw testament. U kunt kiezen voor het erfrecht van het land waarvan u de nationaliteit heeft. Na uw overlijden zal bij het afwikkelen van uw nalatenschap het recht van dat land gelden.

Geen rechtskeuze
Heeft u geen rechtskeuze gemaakt, dan geldt standaard het erfrecht van het land waar u op het moment van overlijden uw laatste ‘gewone’ verblijfplaats had. Er wordt dan gekeken naar het land waar u de meeste binding mee had, waar u de meeste sociale en maatschappelijke banden had. Het betekent in ieder geval niet dat dit altijd het land is waar u bij overlijden uw laatste adres had.

Verklaring door de notaris
Daarnaast wordt het mogelijk voor notarissen om een Europese Verklaring van Erfrecht op te stellen. Deze verklaring zorgt ervoor dat erfgenamen en executeurs hun rechten en bevoegdheden kunnen aantonen in alle lidstaten. Met andere woorden kan met deze verklaring de nalatenschap in het buitenland worden afgehandeld. In Nederland geeft de notaris deze verklaring af. In andere landen zijn dat de notaris of de rechtbank.
Let op!
Voor de landen die buiten de verordening vallen, verschilt het per land welk erfrecht er voor de nalatenschap geldt. Voordelen van de Europese Erfrechtverordening:
• Er is duidelijkheid over welk erfrecht van toepassing is.
• Eén testament regelt de hele nalatenschap in alle landen die onder de EVV vallen.
• Het is eenvoudiger voor erfgenamen. Zij hoeven niet meer naar notarissen en rechtbanken in meerdere landen.

 

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur. Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren