Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Thuis genieten van de zomer

Vooral ouderen gaan minder op vakantie dan voorheen, zo blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Vanwege de kosten of omdat men minder mobiel is. De zomervakantie is vaak een stille tijd voor deze groep: kinderen, familie en kennissen trekken er vaak wél op uit. Toch slagen veel thuisblijvers erin zich deze zomer goed te vermaken.

Vroeger trok Herman Frank (68) er elke zomer op uit met zijn vrouw en twee kinderen. Met de auto gingen ze overal naartoe. Niet te ver en zeker niet de wereld rond, want Herman had vliegangst en was niet zo’n avonturier. Maar de laatste jaren is het gedaan met vakanties en blijft hij thuis in zijn appartement in De Bilt. Vijf jaar geleden veranderde zijn leven ingrijpend toen zijn vrouw overleed aan kanker. “In diezelfde periode kwam ik na verschillende hartoperaties en ernstige rugklachten in een rolstoel terecht. Dat betekende dat ik anders moest gaan leven. Ik heb een aangepaste woning en verplaats me in een scootmobiel. Soms is dat heel moeilijk, maar ik kan er goed mee omgaan. Ik zit niet bij de pakken neer en probeer wat van het leven te maken. Mijn kinderen en mijn drie kleinkinderen zijn heel belangrijk voor me. Die houden me overeind.”

‘Ik maak me ongerust’
Doordat Frank niet meer zo mobiel is, blijft hij in de vakantieperiode thuis. “Dat is voor mij een stille tijd, omdat Jan en alleman op vakantie is en ik niet. Mijn zoon gaat met zijn gezin naar Frankrijk en mijn dochter is een wereldreizigster. Die reist in haar eentje overal naartoe.” Eenzaam voelt Frank zich niet, maar hij maakt zich gedurende die tijd wel meer zorgen over het lot van zijn kinderen. “Ik heb de neiging om overal het gevaar of het kwade in te zien. Vooral als mijn dochter alleen weggaat, maak ik me ongerust. Gelukkig gaat ze de laatste twee jaar meestal naar Engeland of Ierland en niet naar allerlei verre oorden. Dat vind ik fijner. Bovendien bellen ze veel vanuit het buitenland, zodat ik op de hoogte blijf. Ik besef dat ik mijn kinderen los moet laten. Maar het blijft moeilijk.” Vervelen doet Frank zich echter geen moment. “Ik mag dan wat minder mobiel en op leeftijd zijn, ik zit niet stil. Als het maar even zonnig is, pak ik mijn scootmobiel en ga de hort op. Er staat inmiddels 3.600 kilometer op de teller. Dan ga ik naar Zeist, Utrecht of de bossen in. Onderweg maak ik foto’s van de natuur. Je ziet dingen die je in een auto nooit zou hebben gezien. Bijvoorbeeld een nest met een paar eenden.”

Treinen en koken
Ook bij slecht weer heeft hij genoeg te doen. Hij gebaart naar een ruimte achter de woonkamer waar modeltreintjes, onderdelen en gereedschappen keurig op een werktafel en in laatjes zijn opgeborgen. “Aan modeltreinen en modelbouw besteed ik een paar uur per dag. Over deze hobby en wat ik bouw, schrijf ik vervolgens weer een boek. Daar zit dus flink wat tijd in.” Sinds kort heeft Frank daarbij nog een oude liefhebberij weer opgevat. “Ik ben dol op koken. Maar uitbreide rijsttafels maak ik niet meer. Enige tijd geleden kwam ik in contact met een echtpaar dat Thaise kookles geeft. Zij komen elke maand bij mij thuis om met mij en vijf dames te koken. De eerste keer was een groot succes. Voor mij zal het dus een goedgevulde zomer worden.”

‘Reizen wordt te zwaar’
Ook Nel Witbaard-Dissel (82) brengt deze zomer thuis in haar appartement in Oostzaan door. Ze heeft geen moment spijt dat ze daar na de dood van haar man is gaan wonen. “Een heerlijke plek. De hele dag hoor ik de vogels fluiten. In de zomer zit ik graag op mijn balkon, want ik ben een echte zonaanbidder.” Er was een tijd dat Nel de Spaanse of zelfs de Thaise zon opzocht. Haar dochter verblijft in de zomermaanden veel in Spanje met haar man; haar zoon woont in Thailand. “Dan nodigden ze mij daar uit. Samen met mijn zus vierden we vakantie in Spanje. Maar de laatste jaren werd me dat te zwaar: die reis erheen, dat klimmen op die heuvels. Ik heb ook een beetje het gevoel dat ik in de weg loop, al zegt mijn dochter dat ik altijd van harte welkom ben. Maar thuis heb ik het ook naar mijn zin. Ik maak het gewoon leuk voor mezelf en ben geen type dat gaat zitten treuren. Mijn drie andere kinderen wonen bovendien allemaal vlakbij.” Ze heeft er dan ook weinig moeite mee als ze weg zijn in de vakantie. “Het is natuurlijk wat stiller in huis. Maar ik heb mijn zussen die een stuk jonger dan ik zijn. Met hen onderneem ik leuke dingen.”

Rondje met de rollator
Sinds een halfjaar heeft ook Nel een scootmobiel. Daarmee maakt ze tochtjes naar het Twiske. Met mooi weer loopt ze een rondje met haar rollator. Ook wil ze nog een keer met de trein naar haar zus die op een camping in Zeist staat. “Fietsen mis ik wel erg. Daar was ik zo dol op. Ik had een elektrische fiets en ging met mijn zussen overal heen: Egmond aan Zee, Volendam, Camperduin. Lekker de boel verkennen. Dat was zó leuk. Maar ik durf het niet meer sinds ik gevallen ben. Mijn evenwicht is niet goed. Dan lig ik straks weer in het verpleeghuis en daar heb ik geen zin in. Nu ga ik er met de scootmobiel op uit.” Eens in de maand heeft Nel haar kaartclubje. “Allemaal tachtigers. We gaan dan koken voor elkaar en kaarten.”

Met een lach de zomer tegemoet
Met weemoed denkt ze soms terug aan de vakanties met haar man die tien jaar geleden overleed. “Vroeger gingen we met de kinderen naar Zuid-Frankrijk of kamperen in Luxemburg. We zaten nooit stil. Later toen ze het huis uit waren, hadden we samen korte vakanties in Nederland. Mijn man wilde nooit te lang weg, dan werd hij chagrijnig en móest de kerk van Oostzaan weer zien. Wat een heimwee had hij dan. Als we aan kwamen rijden en hij zag de kerk, begon hij meteen weer te fluiten.” Ze biedt nog een koekje aan. Op de achtergrond klinkt een nostalgisch liedje van Wim Sonneveld. “Eerst mijn man en drie jaar geleden overleed mijn oudste zus met wie ik alles samen deed. In de zomer denk ik vaak aan haar, omdat we dan zoveel met z’n tweeën optrokken. Het is hard als dat wegvalt.  Maar ik heb het leven weer opgepakt en ga door. Schouders eronder en met een lach de zomer
tegemoet!”

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren