Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Sheila de Vries

‘de dokter is voor de binnenkant, ik voor de buitenkant’

Sheila de Vries (1949) is modeontwerpster. Ze kleedt naast prinsessen al jaren bekende Nederlanders. Sinds 2003 ontwerpt ze kleding voor koningin (nu prinses) Beatrix. Ze maakte onder andere twee jurken voor de troonswisseling op 30 april 2013. Naast haar couture brengt zij een prêt-à-porter collectie samen met haar zoon Gideon, die verantwoordelijk is voor een herenlijn. We spraken Sheila naar aanleiding van haar nieuwe kledinglijn voor Witteveen Mode die vanaf 19 maart in de winkels ligt.

De afgelopen tijd heb ik niet stilgezeten en dat is maar goed ook, want ik ontleen ontzettend veel plezier aan mijn werk. Onlangs had ik een kleine presentatie van mijn nieuwe zomercollectie in Brasschaat. De bijeenkomst vond plaats in een leuk huis van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, die zelf op wintersport was. De moeder van zijn vrouw en haar bridgevriendinnen organiseerden daar een vriendinnenmiddag met champagne, lekkere hapjes en drankjes. Ik was er als lady­speaker om over mijn nieuwe collectie te praten. Altijd leuk om te doen.

Het was die dag het ergste weer van de wereld: slagregens, bliksem en hagel zo groot als kiezelstenen en ik toonde daar doodleuk mijn zomercollectie. Binnen brandde de haard en stond de champagne koud. De vrouwen waren van heinde en verre gekomen om mijn nieuwe collectie te bekijken. Zoiets is natuurlijk altijd spannend, maar zij werd heel goed ontvangen. Ik merkte dat iedereen er blij en vrolijk van werd. En dat is altijd fijn als je er zo veel energie in hebt gestoken. Een groot deel van de collectie is meteen die middag al verkocht: beeldige poncho’s, lammycoats, geborduurde colberts, prachtige cocktailjurken, allemaal geïnspireerd op de jaren zeventig.

Vrouwelijke meubellijn
In diezelfde periode diende het volgende feestje zich alweer aan: dat was de presentatie van mijn nieuwe meubellijn. Meubelfabrikant Prominent heeft mij gevraagd om een vrouwelijke lijn te ontwerpen. Dat is iets waar ik altijd al van heb gedroomd. Ik ben dol op interieur. Als ik op reis ben, neem ik van overal waar ik kom iets mee. In mijn huis is dat ook goed zichtbaar. Juist daarom leek het mij zo leuk om meubels te ontwerpen. De stap van mode naar meubels is niet zo groot als die misschien lijkt. Als couturier maak je de buitenkant van de vrouw mooier. De dokter is voor de binnenkant. Met meubels is dat ook zo. Ik zorg voor een mooie buitenkant, de fabrikant regelt het zitcomfort. Die combinatie is perfect. Net als in de mode ben ik veel met stoffen bezig. Prominent heeft mij een grote hoeveelheid staalboeken gegeven. Toen ben ik gaan knippen en plakken en kijken wat ik mooi vind. De stoffen inspireren me. Op basis daarvan heb ik een koele Japanse stijl en een warme oriëntaalse ‘1001 nacht’-sfeer ontworpen.

Goddelijke muziek

Na dit avontuur kreeg ik de smaak zo te pakken dat ik heel graag met tapijten, lampen en accessoires aan de slag zou willen. Het moet natuurlijk wel iets zijn dat bij me past. Je moet mij niet vragen om een badkamermeubel of wc-rolhouder te ontwerpen. Maar zolang het in het verlengde van de mode ligt, kan het prima.

Het liefst werk ik ’s avonds thuis, met goddelijke muziek op. Dat kan van alles zijn: klassiek, pop of sixties. Vervolgens ga ik er helemaal in op en bestaat er niets anders meer. Mijn hand wordt door het potlood geleid en dan komt het er vanzelf uit. Dat gaat al veertig jaar zo. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit nog steeds mag doen.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren