Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Omroepster: Een uitgestorven beroep

In de nieuwe MAX-dramaserie ‘Goedenavond dames en heren’
doen de zussen Letje en Eefje een gooi naar het meest gewilde beroep uit de beginjaren van de televisie: omroepster. Maar hoe hebben de échte omroepsters hun werk beleefd?

Vanaf de start van de televisie in Nederland waren er omroepsters om kijkers door de tv-avond te loodsen. Ze waren noodzakelijk als verbindend element tussen de programma’s. Er waren nog geen reclames en technici hadden tijd nodig om alles in orde te maken voor de volgende uitzending. Jonge meiden als Tanja Koen, Karin Kraaykamp, Hannie Lips en Ageeth Scherphuis groeiden binnen de kortste keren uit tot nationale beroemdheden. Presentatoren en acteurs zag men meestal één keer per week of per maand. Omroepsters verschenen meerdere malen per avond in beeld.

Dé manier om omroepster te worden was in die tijd een kwestie van goede contacten. De eerste omroepster ooit in Nederland was Ceesje Speenhof, de dochter van iemand die werkte bij tv-fabrikant Philips. En Mies Bouwman wist als dochter van een KRO-secretaris de baan te bemachtigen. Het was wel belangrijk dat de leden dat gezicht bij de bijbehorende zuil vonden passen. Omroepster Lisette Hordijk: “Vanaf dag één wás ik de NCRV. Ik had nog net geen grote ‘C’ op mijn voorhoofd. Het paste perfect bij mij.” Sonja Barend werd in de jaren zestig omroepster voor de NTS. Ze herinnert zich nog dat haar kapsel een discussiepunt was: “De directeur vond mijn lange haren te ‘lichtzinnig’ voor zijn omroep.” EO-gezicht Henriette Laan: “Ik heb ooit een brief gekregen van een oudere mevrouw die vond dat ik een iets te blote hals had. In de envelop zat 25 gulden om iets te kopen om het te bedekken.”

Lid van het gezin
Karin Kraaykamp herinnert zich de impact van haar omroepbeurten: “Je was te gast in de Nederlandse huiskamers, je hoorde bijna bij het gezin.” In het prille begin dachten sommige mensen dat omroepsters terug konden kijken. Het nichtje van KRO-omroepster Hannie Lips zwaaide altijd als ze haar tante op de buis zag en was kwaad dat ze nooit terugzwaaide. TROS-omroepster Mary Schuurman blijft nuchter over haar ‘droombaan’. “Het was best saai hoor, tussen de programma’s door speelde ik een partijtje schaak met de cameraman. Ik reed naar de studio om mijn dienstje te doen, voor 68 gulden per avond. Kleding en kapper betaalde je zelf.“

Zakken vol post In de jaren tachtig was vooral KRO-omroepster Dieuwertje Blok enorm populair. Ze had een eigen fanclub en er werd een lied over haar geschreven: “Ik was naïef over de impact van televisie. Ik kreeg zakken vol post. In het begin dacht ik dat ik alles moest beantwoorden, daar ben ik snel mee gestopt. Ik heb ook dreigtelefoontjes gehad en kritiek van mensen die vonden dat mijn haar te rommelig zat.  Ik kreeg zelfs kammetjes opgestuurd via de post!” Met de komst van kleine omroepen als RVU en Teleac, en commerciële zenders als RTL-Veronique groeit in de jaren tachtig het aantal omroepsters in rap tempo. Bij Veronica zijn omroepsters vooral jonge meiden, de AVRO durft het aan een jonge gekleurde man in te zetten die nog een glanzende tv-carrière voor de boeg zou hebben: Humberto Tan.

 

Omroepster terug bij MAX?
Vanaf de jaren negentig nemen steeds meer omroepen afscheid van de omroepers. Ze worden vervangen door filmpjes en stemmen buiten beeld die vertellen wat er die avond te zien is. In 2003 is Arie Boomsma de allerlaatste mannelijke omroeper, bij tv-zender Yorin. Een jaar later doet Ghita Joeglal voor de Hindoe omroep op Nederland 2 voorgoed het licht in de omroepsterstudio uit. Omroepbaas Jan Slagter had tien jaar geleden bij de start van Omroep MAX het plan opnieuw met omroepsters te gaan werken, maar hij kreeg daar geen toestemming voor van de netmanagers. Toch is het plan nog niet helemaal uit zijn gedachten: “Misschien moet ik het maar weer eens proberen, ik weet zeker dat veel mensen daar blij mee zouden zijn!”

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren