Abonnementen service: 035 - 2019505

Moedig

De Almelose huisarts Edward Kriek (53) vertrekt naar Frankrijk, omdat hij het oneens is met het huidige zorgsysteem. Hij vindt dat de verzekeringsmaatschappijen regeren over de zorg in Nederland. Op RTV Oost lichtte hij zijn moedige stap toe. Als arts kan hij niet met de zorgverzekeraars onderhandelen. “Ik krijg een contract onder mijn neus en moet het tekenen. Ik kan niet voor mijn patiënten opkomen of betere polisvoorwaarden eisen.” Kriek heeft gekozen voor het vak van arts, omdat hij mensen wil helpen. Maar hij heeft het gevoel dat hij dat niet langer kan waarmaken. “Ik kan en wil niet uitleggen aan mijn patiënten waarom zij meer moeten betalen voor slechtere zorg, terwijl de verzekeringsmaatschappijen belachelijk veel winst maken. Dat geld hoort in de zorg.”

Kriek gaat een praktijk beginnen in een klein dorp in Frankrijk. “Daar word je als arts gewoon door de patiënt zelf betaald. Heel transparant, de patiënt weet precies waarvoor hij betaalt en hoeveel het kost.” Het is een heel fout idee geweest, zo vindt Kriek, om verzekeraars te bombarderen tot spil van de zorg. “Nu ik op het punt sta om ook nog eens gedwongen assurantietussenpersoon te worden, is de maat vol.” ‘Alleen een vrij man kan een goed geneesheer zijn’, stond boven zijn afscheidsbrief.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren