Abonnementen service: 035 - 2019505

Mali

René en Ernst, de een 30, de ander pas 26. Beide jongemannen kwamen vorige week om bij een helikopter- ongeluk in Mali, waar de twee vliegers deelnamen aan een VN-missie. Ze zetten zich in voor een vrije en veilige wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs. In november bezocht ik zelf Mali om opnamen te maken voor ‘Missie MAX’ en kon met eigen ogen zien hoe zwaar het werk is van de Nederlandse militairen daar: inlichtingen verzamelen in een woestijngebied met grote hitte en zandstormen en voortdurend de dreiging van een aanval.

Na de missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan waren er geen landgenoten meer omgekomen tijdens een buitenlandse uitzending. Natuurlijk moest ik toen ik dit verschrikkelijke nieuws hoorde meteen denken aan Peter van Uhm, de voormalig bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten die in Uruzgan zijn zoon Dennis verloor door een bermbom.

Ik interviewde hem voor het MAX-programma ‘Afscheid van een generaal’. Een zoon die niet terugkomt van een buitenlandse missie: wat een immens verdriet voor de ouders! Ik betuig hun mijn medeleven en wens de collega’s van René en Ernst veel sterkte. Ze verdienen ons grootste respect.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren