Abonnementen service: 035 - 2019505

Klijnsma steekt pensioenafkopen in eigen zak

Staatssecretaris Klijnsma steekt het overgrote deel van de pensioenafkopen van de allerarmsten tóch in eigen zak. Duizenden mensen krijgen hun pensioen dat ze onterecht moesten inleveren bij de SVB niet terug.

In eerdere nummers van MAX Magazine berichtten we u over de duizenden mensen die in 2013 en 2014 een AOW-partnertoeslag ontvingen en daarnaast een klein pensioen lieten afkopen. De SVB bracht de pensioenafkopen in mindering op de partnertoeslag en stak daarmee feitelijk het pensioen van deze groep mensen in eigen zak. Het laatste nieuws was dat de Centrale Raad van Beroep eind 2014 oordeelde dat de SVB dit nooit had mogen doen. Volgens de rechter had de SVB de pensioenafkopen ongemoeid moeten laten. De grote vraag was wat dit zou betekenen voor al diegenen die hun afgekochte pensioen geheel of gedeeltelijk hadden moeten inleveren bij de SVB. Zouden zij hun pensioen alsnog terugkrijgen van de SVB? We adviseerden iedereen die hiermee te maken had en die zich nog niet had gemeld bij de SVB, alsnog een brief te sturen. Dit was overigens ook het advies van de SVB zelf. U reageerde massaal: meer dan honderd mensen meldden zich in ons spreekuur voor een voorbeeldbrief.

Nabetaling
Onlangs maakte verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma bekend hoe zij dit probleem wil oplossen. Gedupeerden die op tijd in bezwaar zijn gegaan en van wie het bezwaar nog niet was afgewezen, krijgen een nabetaling van de SVB. Zij krijgen hun pensioen dus weer terug. Alle mensen die niet op tijd in bezwaar zijn gegaan, of van wie het bezwaar al was afgewezen, krijgen hun pensioen niet terug. Volgens tellingen van de SVB hadden circa duizend mensen nog een bezwaar lopen. Deze groep zal een nabetaling ontvangen van de SVB. Deze kan oplopen tot € 765 per persoon. De groep die het pensioen niet terugkrijgt, telt naar schatting rond de 5.000 mensen. Zij die zich wel bij de SVB hebben gemeld, krijgen een dezer dagen een brief van de SVB waarin staat dat zij hun geld níet terugkrijgen.

Schandalige keuze
De keuze van de staatssecretaris om deze ten onrechte geïnde pensioenen te houden, is naar de mening van uw MAX Ombudsman schandalig. Het staat de staats­secretaris namelijk vrij om ook deze groep een nabetaling te doen. Bijvoorbeeld door eenieder die hiermee te maken heeft een termijn te geven waarbinnen ze zich kunnen melden met de nodige bewijzen. Op die manier zou recht worden gedaan aan de uitspraak van de rechter én aan de gerechtvaardigde belangen van deze groep mensen. Al het pensioengeld zou weer terugkomen bij de mensen die dat pensioen hebben opgebouwd. Juist voor deze groep zou dat geen overbodige luxe zijn, want Klijnsma treft hiermee juist de groep met de laagste inkomens.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch
spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.  Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren