Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De magie van de moestuin

Moestuin? Een paar weken geleden hadden de meeste kinderen geen idee wat dat was. Dankzij een slimme actie van Albert Heijn is een moestuintje ineens hip. Gaat u ook beginnen?

Van Dale omschrijft een moestuin als ‘tuin bestemd voor de verbouw van groenten’. Dat stamt nog uit de tijd dat veel mensen achter in hun eigen tuin, op een landje langs de spoorlijn of op een volkstuincomplex noeste arbeid verrichtten. Er werd hard gewerkt, zomers élke dag, om radijs, sla, tuinbonen, uien, aardappelen, prei, boerenkool op te kweken en te oogsten. Sla? De kroppen schoten dóór, dus de hele buurt at sla. En andere groente werd ingemaakt. Mooie tijd, maar we hadden – volgens de meesten van ons – geen tijd meer voor die groene ‘Spielerei’.

Maartens Moestuin
Vorig jaar zomer zond de VPRO het populaire programma ‘Maartens Moestuin’ uit. “Mensen vinden het leuk om iets uit de tuin te krijgen”, vertelde Maarten ’t Hart. “Mijn grootvader was tuinder, ik heb als klein jongetje veel van hem geleerd. Maar iedereen doet het weer anders hoor, iedereen heeft zo zijn eigen methodes.” In ‘Maartens Moestuin’ was de schrijver te volgen terwijl hij druk bezig was met schoffelen, zaaien, wieden, proeven en oogsten. Er volgden een boek en twee dvd’s. Maarten ’t Hart had duidelijk een gevoelige snaar geraakt. En nu is daar die grote kruidenier die iedereen, van jong tot oud naar de moestuin jaagt.

Magie
Het succes van de actie zit hem in het feit dat je met heel weinig middelen kruiden en groente kunt kweken. En dat je handen vrij schoon blijven. De echte tuinder vindt het juist heerlijk om ‘lekker in de zwarte grond te wroeten’. Maar de magie is gelijk: stop wat zaadjes in de grond… water geven… ze ontkiemen, groeien… en na enige tijd zit je te smullen van wat ooit een piepklein zaadje was. Beetje zorg en water “Je bent gewoon fijn buiten bezig”, aldus ’t Hart terwijl hij zijn courgetteplantjes vertroetelt. “Je moet het niet doen omdat je denkt dat je er goedkoper mee uit bent. Het grootste voordeel is dat je alles zelf in de hand hebt.” Voor kinderen die bezig zijn met misschien een mini-moestuintje in de vensterbank is er ook een geweldig voordeel: ze ervaren hoe iets groeit als je het een beetje zorg en water geeft. Die ervaring is heel waardevol voor nu en later.

Moestuin-mini-tips
Een grote lap grond is niet nodig.
• Aardbeienplanten groeien al in een flinke bloempot met een diameter van zo’n 30 cm. Dat wordt oogsten en smullen de komende zomer.
• Kruiden als bieslook, tijm, basilicum, peterselie zaait u in mooie bakjes. Even ‘voortrekken’ op een zonnige plek. Als de zaailingen enkele centimeters hoog zijn dunt u ze uit. Váák gebruiken in de keuken, dan groeien de kruiden goed door en gaan ze niet bloeien. Bloeiende kruiden hebben minder smaak.
• Heeft u een vergeten hoekje in de tuin of op het balkon, zet er één of twee courgetteplanten neer. Bladeren en stengels sieren woekerend zo’n plekje op. De schitterende oranje-gele bloemen zijn lekker in de sla en de courgettes oogst u vanaf juli. Voor basistips kunt u terecht op

www.zelfgroentekweken.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren